BURGEMEESTER

Rotterdam wil gedenkplaats voor oud-burgemeester Bram Peper

Oud-burgemeester Bram Peper
Oud-burgemeester Bram Peper © Rijnmond
De gemeente Rotterdam gaat op zoek naar een gedenkplek ter nagedachtenis aan Bram Peper. Verschillende politieke partijen willen een straat, plein, brug of steeg naar de oud-burgemeester vernoemen.
Wethouder Vincent Karremans omarmt de wens van de zeven partijen. Tegen de gemeenteraad zei hij donderdagmiddag: "Bram Peper heeft niet alleen in deze zaal, maar in de hele stad een zeer betekenisvolle rol gespeeld." Hij zegde toe - in overleg met familie van Peper en de straatnamencommissie - te kijken naar een gepaste plek. Zelf heeft Peper voor de grap weleens gezegd dat het genoeg zou zijn om na zijn dood een klein steegje naar hem te vernoemen.
Peper overleed op 20 augustus van dit jaar op 82-jarige leeftijd. Van 1982 tot 1998 was hij burgemeester van Rotterdam. De totstandkoming van de Erasmusbrug wordt gezien als een van zijn grote verdiensten voor de stad.
Tussen 1998 en 2000 was Peper minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Kok. Hij trad af vanwege het tumult om zijn declaratiegedrag in zijn tijd als burgemeester, de zogeheten 'bonnetjesaffaire'.