CRISIS

Energiegiganten Eneco, Essent en Vattenfall stellen tariefsverhoging uit

De energiebedrijven geven gehoor aan de oproep van de ACM
De energiebedrijven geven gehoor aan de oproep van de ACM © Archief
Energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall verhogen per 1 oktober hun prijzen niet. Ze geven gehoor aan de oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt de NOS. Essent stelt de aangekondigde prijsverhoging voor mensen met een variabel contract uit tot november. Vattenfall en Eneco laten de verhoging dertig dagen nadat de klant bericht kreeg ingaan.
Een aantal energieleveranciers kondigde onlangs aan de energietarieven per 1 oktober te verhogen. Daarbij houden ze zich volgens de toezichthouder niet aan de wettelijke termijn van dertig dagen om klanten te informeren over wijzigende tarieven.
De toezichthouder maakte vandaag bekend dat er na 1 oktober onderzoek zal worden gedaan naar de tariefverhogingen door energiebedrijven. Greenchoice, dat volgens de ACM ook in de fout ging, houdt tot nu toe voet bij stuk.

Stevigere verhoging

Essent zegt nu dat in plaats van 1 oktober, de tariefwijziging per 7 november ingaat. Dit betekent volgens Essent dat de verhoging vanaf november steviger uitvalt. Klanten moeten de verhoging namelijk in twee maanden betalen in plaats van drie.
Vattenfall, een van de andere grote aanbieders, laat weten dat de verhoging dertig dagen nadat de klant bericht kreeg door te voeren. Vattenfall begon eind augustus met het informeren van klanten, maar niet iedereen werd tijdig op de hoogte gesteld.
Wel onderstrepen beide energiebedrijven een statement van Energie Nederland. De branchevereniging zegt dat energieleveranciers de wet absoluut niet overtreden.

Boete opleggen

Als de tarieven per 1 oktober daadwerkelijk verhoogd zijn, kan de ACM de energiebedrijven een boete opleggen, omdat ze de wettelijke termijn niet in acht genomen hebben. Die geeft klanten de mogelijkheid om van energieleverancier te wisselen.
Over de hoogte van zo'n boete wil de ACM niets zeggen. De voorbeeldbrief op de website van de toezichthouder, waarmee klanten bezwaar kunnen maken tegen de tariefverhoging, is al 250.000 keer gedownload, laat de ACM weten.