CRISIS

Met winter in zicht maken gebedshuizen zich zorgen om energierekening: ‘We gaan dekens uitdelen tijdens de dienst’

Gebedshuizen kijken met argusogen naar de energierekening
Gebedshuizen kijken met argusogen naar de energierekening © Rijnmond
Moskeeën en kerken, het zijn gebouwen met vaak grote ruimtes. Om die warm te krijgen, moet vaak flink gestookt te worden. Nu de winter langzaam dichterbij komt, kijken de gebedshuizen met argusogen naar de energierekening. Hun kosten gaan verdubbelen. Hoe komen de gebedshuizen de winter door? Rijnmond maakte een rondje door Rotterdam.
Tienduizenden euro's meer, dat gaat het de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam meer kosten door de stijgende energierekening. Nu betaalt de kerk zo'n 65.000 euro per jaar en daar komt zoals het er nu naar uitziet 45.000 euro bij. Directeur Elles van Vegchel maakt zich zorgen, zegt ze tegen Radio Rijnmond. "Vlak nadat er evenementen zijn geweest, gaat de verwarming gelijk uit om zo kosten te besparen. Dat werkt tot nu toe wel, dus ik denk dat we het op die manier moeten redden."
De Laurenskerk in het centrum van Rotterdam
De Laurenskerk in het centrum van Rotterdam © Rijnmond
Vrijdagavond staat er nog een evenement op het programma, een diner voor meer dan zevenhonderd man. Rijnmond-verslaggever Floortje van Gameren vindt het als ze rondloopt nog best aangenaam in de kerk. "Dat komt doordat wij vloerverwarming hebben, dat maakt het toch best goed." Wie de kerk bezoekt als er geen evenement is, kan maar beter een jas aantrekken. "Het kan hier gerust 12 graden worden."
Een prijsplafond gaat niet op voor de kerk. Deze is namelijk aangesloten op stadswarmte en dat valt niet onder dit plafond. "Zolang we hierop aangesloten blijven, kunnen we niet zo veel. Het is meegestegen met de energieprijzen, terwijl het restwarmte van de haven is bijvoorbeeld. Dat is wel heel erg zuur." Het kabinet denkt momenteel wel na over een prijsplafond voor mensen die gebruik maken van stadswarmte.
Kouder wordt het in ieder geval niet, want in de Laurenskerk staat het grootste orgel van Nederland. "Voor het behoud daarvan mag het simpelweg niet onder die 12 graden komen."
De Oude Kerk in Oud-Charlois
De Oude Kerk in Oud-Charlois © Rijnmond
Dekens om tijdens de dienst
De energieprijzen gaan voor ons drie keer over kop, zegt Bert Davelaar, predikant van Oude Kerk Charlois, een grote vrijstaande kerk in het hart van Oud-Charlois. “We zullen onze reserves moeten gebruiken.” De thermostaat uitzetten is geen optie volgens Davelaar, want dat heeft effect op het orgel. “Dit monumentale instrument moet een temperatuur hebben van rond de 16 graden, anders ontstemt het.”
De oude kerk blijft hoe dan ook open. “We kunnen mensen geen kou laten lijden. Dat is niet gastvrij. We vragen of mensen hun jassen willen aanhouden en we gaan dekens uitdelen. Ook is een extra gift welkom. Wij kunnen nog putten uit reserves, maar kerken die geen vet op de botten hebben, gaan het moeilijk krijgen. Ik houd mijn hart vast.”
De Middenweg, moskee in Bergpolder
De Middenweg, moskee in Bergpolder © Rijnmond
Nekslag voor maatschappelijke projecten
Centrum De Middenweg in Bergpolder gaat van 800 naar 2.800 euro. En daarom moet ook oprichter Jacob van der Blom keuzes maken. De extra energiekosten gaan ten koste van maatschappelijke projecten die de moskee in de wijk organiseert. “We hebben een project voor maaltijden voor eenzame mensen op de lange baan geschoven om hier doorheen te komen.”
Het gebedshuis is afgelopen zomer al begonnen met verduurzaming: vloerverwarming, dubbelglas en zonnepanelen. Maar dat is niet genoeg. Blom heeft ook nog een plan voor slim energieverbruik. “Tien minuten voor het gebed zetten wij kort de airconditioners op warm en standje turbo. Dat is goedkoper dan de hele dag de gaskachel aan laten staan."