OPMERKELIJKE ZAKEN

Niet handig: twee sleutelende broers verkopen via Marktplaats een gestolen scooter .... aan de politie

| Foto:
| Foto:
Ze zijn gek op sleutelen en doen niets liever dan oude scooters opknappen. Zegt hun advocaat. Het zijn criminele broers die precies weten wat ze doen: gestolen scooters omkatten tot een nieuwe exemplaar en die vervolgens verkopen. Heling dus. Zegt de officier van justitie. Wie heeft er gelijk? Het oordeel is aan de rechter.
"Ik ben net gebeld door mijn gestreste cliënt", zegt de advocaat direct als de zitting is geopend. "Hij vindt het vreselijk, maar hij kan hier niet bij zijn. Hij kreeg van school te horen dat het nu zijn laatste kans is om zijn examen te maken. Doet hij dat niet, dan is het game over. Hoe jammer ik het ook vind, ergens kan ik hem begrijpen dat hij nu voor school kiest. Maar ik ben gemachtigd om namens hem te spreken." De raadsman zal de komende dertig minuten meermaals betogen hoe zijn handige cliënt een goudeerlijke hobby uitoefent.
Verslaggever Maurice Laparlière belicht in 'opmerkelijke zaken' ieder weekend een bijzondere rechtszaak in onze regio. Vandaag het verhaal van een 18-jarige Rotterdammer die in de val van politie loopt als hij via Marktplaats een gestolen scooter verkoopt.
Dit is er gebeurd: Marouane (*) - in de rechtszaal aanwezig met zijn broer - heeft in de nacht van 19 op 20 mei zijn scooter op de stoep voor zijn huis geparkeerd. De volgende ochtend is-ie weg. Marouane gaat de dagen erna online op zoek en denkt het exemplaar terug te vinden op Marktplaats. Een kap heeft een andere kleur, maar verder lijkt hij sprekend.
Hij schakelt de politie in. Die ziet ook gelijkenissen en zet een 'pseudokoop' in gang. Op 15 juni wordt met de verkoper, de verdachte van vandaag, afgesproken op de Oranjeboomstraat, bij station Rotterdam-Zuid. Als de koop rond is, laat de agent in burger zijn identificatie zien en wordt de net meerderjarige verkoper ingerekend.

Een opknappertje

"Ik heb gehoord dat hij is vernietigd", zegt Marouane. Hij is bij de zitting want hij wil weten waar zijn scooter is. De officier van justitie heeft inderdaad slecht nieuws voor hem. "Dat klopt. Het is helaas te snel gegaan. Laten we anders straks even kijken wat we nog kunnen doen." Daarmee doelt ze op een mogelijke schadevergoeding vanuit politie die de zoektocht naar de ware eigenaar van het voertuig wellicht meer tijd had moeten geven.
Bij absentie verdachte doet zijn advocaat het woord, daar is hij dus toe gemachtigd. "Hij heeft de scooter, samen met zijn broertje, gekocht op Marktplaats. Een opknappertje van driehonderd euro. Hij heeft er een beetje aan gesleuteld om hem goed te laten lopen. Dat was al een paar dagen voor de diefstal. Toen zat er geen kentekenbewijs op." Later tijdens de zitting wordt duidelijk dat ook het identificatienummer van het voertuig was weg gevijld.
De verdachte is net achttien jaar en heeft al drie veroordelingen van de kinderrechter op zijn naam, allemaal wegens het verkopen van gestolen scooters. Hij staat nu onder toezicht van jeugdreclassering en houdt zich goed aan de afspraken, zo wordt duidelijk. De vraag is ook: geldt voor de net 18-jarige vandaag het jeugd- of het volwassenenstrafrecht?
De officier van justitie is duidelijk daarover: "Hij is al drie keer eerder veroordeeld. Dat heeft blijkbaar weinig geholpen." De advocaat voegt toe dat de jongeman het allemaal wel erg spannend vindt wat er nu gebeurt tijdens de zitting. "Hij is bang dat hij moet zitten. Hij solliciteert nu en wil op zichzelf gaan wonen. Hij is bezig met zijn toekomst. Een gevangenisstraf helpt dan niet."

Risico's van het vak

Dan gaat de advocaat staan en begint aan zijn pleidooi: "Ik ken de broers al lang. Mijn cliënt volgt nu een logistieke opleiding en heeft gewerkt als koerier. Ze houden gewoon van sleutelen aan scooters. Dan kun je met dit soort dingen in aanraking komen. Hij vraagt zich wel af of hij door moet gaan met deze hobby. Want die heeft blijkbaar een prijs. Mijn cliënt reed rond op een scooter en verkocht ze, maar zocht niet bewust het gevaar op."
In de uren na de koop is er meteen een agent de kelderbox van de broers ingedoken. Daar staan meerdere hele en halve scooters, maar er wordt verder niets verdachts aangetroffen. Al wijst de officier erop dat dat ook niet alles zegt. Een gestolen motorblok is bijvoorbeeld niet zomaar te identificeren. Zo kan van gestolen onderdelen een heel nieuwe, nauwelijks te herkennen scooter worden samengesteld. "U kunt als advocaat wel zeggen dat hij het gevaar misschien niet opzoekt, maar uw cliënt kent wel risico's."
Bij station Rotterdam-Zuid werd de transactie afgesloten en jonge verdachte ingerekend.
Bij station Rotterdam-Zuid werd de transactie afgesloten en jonge verdachte ingerekend. © Wikipedia
De advocaat vraagt om vrijspraak, omdat heling volgens hem niet overtuigend te bewijzen valt. Zijn cliënt kon volgens hem simpelweg niet weten dat de scooter was gestolen voor hij hem kocht, ook was het nummer op het frame eraf gevijld. "Ik ga zelf ook niet onder iedere auto liggen die ik koop om te controleren of het chassisnummer wel klopt. U wel? Op Marktplaats zijn er heel veel klusscooters te koop. Ik heb het er lang over gehad met de broers en ik ben er heilig van overtuigd dat ze het niet wisten."
Niet geheel verrassend heeft de officier tot slot een compleet andere kijk op de zaak. "Deze jongen kende de risico's. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten. Ik wil er wel rekening mee houden dat hij na de arrestatie twee dagen heeft vastgezeten. Daarom eis ik twintig uur taakstraf." Volgens haar valt niet te bewijzen dat de broers te maken hadden met de daadwerkelijke diefstal. Daarvoor zijn ook geen andere verdachten in beeld.
De officier van justitie sluit optimistisch af. "Ik ben blij te horen dat het nu goed gaat en dat hij toekomstplannen heeft. Ik hoop oprecht dat hij zijn examen van dit moment haalt."
HET VONNIS - De rechter heeft weinig bedenktijd nodig. "Hij kreeg de scooter in handen en zag dat er geen kentekenbewijs op zat. Meneer had moeten vermoeden dat er wat mis was. Met zijn verleden en zijn strafblad had hij meer onderzoek moeten doen. Dit is heling, een strafbaar feit. Daarom leg ik twintig uur taakstraf op, volgens het volwassenenrecht. Het is goed voor meneer om een echte taakstraf te gaan doen, met volwassenen. Er moet een einde komen aan zijn strafblad." De jongere broer is nog minderjarig en wordt mogelijk berecht volgens het jeugdstrafrecht. Dat gebeurt altijd achter gesloten deuren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl