nieuws

Metalen plaat Haringvlietbrug losgewaaid door kapotte veer

Het metalen onderdeel dat woensdagochtend loskwam bij de Haringvlietbrug en op de A29 belandde, werd veroorzaakt door een kapotte veer. Rijkswaterstaat trekt die conclusie na inspectie van de brug. De dienst raadt aan om de A29 tijdens de avondspits te mijden.
De plaat liet door de harde wind los en beschadigde een passerende auto. De bestuurster daarvan moest door de brandweer worden bevrijd en is naar het ziekenhuis gebracht.
Het metaal is onderdeel van het verbindingsstuk tussen het beweegbare en het vaste gedeelte van de brug, zo legt een woordvoerder uit.
"Daar is een soort kier omdat dat moet kunnen bewegen.Over de kier heen ligt een plaat die met twee veren wordt strakgetrokken zodat - wanneer de brug dicht is - er een gewoon vast wegdek ontstaat."

Inspectie


Ondanks zeer regelmatige inspectie van de brugonderdelen, was een defect aan de veren niet bekend. Volgens Rijkswaterstaat was de Haringvlietbrug deze week nog gecontroleerd.
Om beschadiging van andere veren aan de brug uit te sluiten, is Rijkswaterstaat begonnen met een inspectie van de overige twaalf platen die de kier afdekken. Ook wordt de weggewaaide plaat onderzocht en gerepareerd.

'Mijd A29'


Zolang de inspectie loopt, verzoekt Rijkswaterstaat automobilisten in beide richtingen langzamer te rijden; maximaal 70 kilometer per uur.
Halverwege de middag is nog steeds een van de twee rijstroken richting het zuiden dicht.
De twee rijstroken richting het noorden werden eerder woensdagmiddag opengesteld.
Met name het verkeer tijdens de avondspits moet rekening houden met verstoring op de Haringvlietbrug.
Rijkswaterstaat adviseert daarom de A29 te mijden en de omleidingsroute te volgen via de A16 en de N57.

Gewonde


De losgekomen plaat raakte woensdagochtend ook een auto waarvan de bestuurster door de brandweer werd bevrijd. De vrouw was aanspeekbaar en is naar het ziekenhuis vervoerd.
Ook het asfalt waar de metalen plaat landde is beschadigd en moet worden gerepareerd.