SPARTA

Jong Sparta hoopt kloof naar het eerste klein te houden: 'Deze competitie moet het proces voor onze spelers versnellen'

Jong Sparta viert de 1-0 tegen De Treffers
Jong Sparta viert de 1-0 tegen De Treffers © Rijnmond
Jong Sparta komt al sinds 2017 steevast uit in de tweede divisie van Nederland. De ploeg strijdt sinds het begin al voor een plek in het linkerrijtje en vorig seizoen werden ze zelfs vijfde in de competitie. Het huidige seizoen verloopt vooralsnog wisselvallig, maar zaterdag wist de ploeg wel te winnen van nummer twee De Treffers.
De jeugdelftallen worden al jaren gezien als een broeinest voor grote profclubs. Waar Feyenoord baalt dat zijn jeugdelftal (nog) geen deel uitmaakt van die piramide, speelt de jeugd van Sparta al jaren in de tweede divisie. Een competitie waar een stuk meer weerstand is dan in de onder-21 competitie.
Door de overwinning op De Treffers steeg Jong Sparta van plek twaalf naar de negende plaats. Het laat zien waar de ploeg van Geert Arend Roorda toe in staat is. De trainer merkt dat de stap naar het eerste van Sparta minder groot is geworden door de competitie waar ze nu in spelen.
"Wij zijn heel druk bezig met onze speelwijze. We proberen volledig uit te stippelen hoe een speler van ons van ploeg B naar ploeg A kan. We willen alles aanbieden om de stap naar het eerste zo klein mogelijk te maken, al is die stap de laatste jaren wel groter geworden door de prestaties van het eerste van Sparta."
Tekst gaat verder onder video.
Trainer Geert Arend Roorda is blij dat Jong Sparta uitkomt in de tweede divisie: 'Spelers klaarmaken voor het eerste'

Concurrentie van Jong FC Volendam

In de tweede divisie is maar ruimte voor twee jeugdploegen en dus is Jong Sparta in een concurrentiestrijd verwikkeld met Jong FC Volendam. Ook andere jeugdteams hopen in de toekomst toe te treden tot de voetbalpiramide en daarvoor zal Jong Sparta of Jong Volendam dus moeten degraderen.
Hieronder leggen wij uit hoe de voetbalpiramide werkt. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren voor Jong Feyenoord om zich te voegen in die piramide?
Tekst gaat verder onder video.
"Het is voor spelers heel belangrijk om op dit niveau te blijven spelen", vervolgt de trainer. "Het beleid van Sparta moet uitstippelen waar we uiteindelijk heen moeten gaan. Wij denken, en hopen, dat deze competitie het proces voor onze spelers kan versnellen. We willen altijd winnen en dat hoort ook bij het opleiden van onze spelers."

Doorstromen naar het eerste

Met het beloftenelftal wil de club de kloof naar het eerste kleiner maken, maar wie naar de cijfers kijkt valt op dat er toch maar weinig spelers via Jong Sparta richting het eerste zijn gegaan. Halil Dervisoglu, Ragnar Ache, Emanuel Emegha, Abdou Harroui, Deroy Duarte zijn voorbeelden van spelers die het wel hebben gered.
En in de afgelopen jaren zijn Jeremy van Mullem en Sven Mijnans echt doorgebroken en het lijkt erop dat ook Patrick Brouwer eraan komt. Roorda vindt dit echter te weinig in vergelijking met wat de ploeg zou willen bereiken. Toch laat de ploeg al jaren zien dat het prima meedraait in de tweede divisie.
"De spelers laten op een goed niveau al zien wat ze allemaal kunnen. Het is te hopen dat ze zich zo kunnen doorontwikkelen en naar het eerste toe kunnen. Maar je hebt meerdere ingrediënten nodig om een pizza te maken en we hebben nu nog te weinig ingrediënten om jonge spelers echt te kunnen laten doorbreken. We moeten niet de illusie hebben dat we een geweldig team hebben."

Nieuw talent

Augustin Drakpe is misschien wel het nieuwste talent dat eraan lijkt te komen. De Togolees-Nederlandse verdediger heeft vorig seizoen al zijn debuut gemaakt in de eredivisie en speelde interlands voor Togo onder 23. Aan het vertrouwen in zichzelf zal het in ieder geval niet liggen.
"Ik ben nog één trede verwijderd van het eerste van Sparta. Ik hoop dat ik één van de weinige ben die mag doorstromen naar het vaste eerste elftal en ik heb daar ook vertrouwen in voor mezelf. De club heeft me dat vertrouwen ook gegeven. Ik ben blij dat we in deze competitie spelen want de stap is daardoor voor mij ook kleiner. Wij willen meestrijden om een ticket naar de Keuken Kampioen Divisie en zo de stap nog kleiner maken naar het eerste."
Tekst gaat verder onder video.
Augustin Drakpe na de gewonnen wedstrijd tegen De Treffers
Jong Sparta speelt komende woensdag een thuiswedstrijd tegen Scheveningen. Bij een overwinning kunnen de beloftes mogelijk weer een stuk dichterbij de bovenste plekken eindigen en echt mee gaan doen om eventuele promotie naar de Keuken Kampioen Divisie.