CORONAVACCIN

Voordringen bij corona-herhaalprik: dat kan ook in onze regio

Vaccinatie in de linkerarm
Vaccinatie in de linkerarm © Rijnmond
Mensen die niet aan de beurt zijn voor een herhaalprik kunnen voor hun beurt toch een afspraak maken. Bij een vaccinatielocatie in Rotterdam was het vanochtend mogelijk een prik te halen, zonder uitnodigingbrief of controle van het geboortejaar.
Het softwareprogramma waarmee de afspraken worden gemaakt, is niet ontworpen voor miljoenen gebruikers, zegt een woordvoerder van GGD GHOR, de belangenbehartiger van de 25 GGD's op NOS.nl. De woordvoerder wijst erop dat mensen bij het halen van de booster op hun geboortejaar worden gecontroleerd en dat ze de uitnodigingsbrief moeten laten zien. Als ze te jong zijn of geen brief bij zich hebben, worden ze weggestuurd.
Maar dat is niet overal het geval. Behalve in Rotterdam was het ook in Utrecht mogelijk zich voor de beurt te laten prikken. Bij een vaccinatielocatie in Utrecht stonden vandaag meerdere mensen in de rij die jonger dan 69 waren en geen brief bij zich hadden. Ze kregen toch een vaccinatie. "Omdat jullie een afspraak hebben", zei een leidinggevende.

Ten koste van anderen

Officieel zijn nu de mensen aan de beurt die in 1953 of daarvoor zijn geboren, en ook diegenen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Ook bewoners van zorginstellingen, zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact en mensen met het syndroom van Down hebben nu recht op een herhaalprik.
Volgens GGD GHOR zijn er altijd mensen die de controles weten te omzeilen. Wie dat doet, dringt voor ten koste van de mensen die zo'n prik eerder zouden moeten krijgen, zegt de woordvoerder.