ENERGIE

Ondernemers worstelen met achterstallige belasting uit coronatijd: 'We waren op alles voorbereid, alleen niet op Poetin'

De eigenaar van Miniworld, Marc van Buren, maakt zich zorgen | Foto:
De eigenaar van Miniworld, Marc van Buren, maakt zich zorgen
In een tijd van oplopende energierekeningen, inflatie en grote economische onzekerheid komt een extra kostenpost slecht uit. Toch is dat wat ondernemers met een belastingschuld uit coronatijd te wachten staat. Vanaf dit weekend wordt het verplicht om de achterstallige belastingen die ondernemers tijdens de coronacrisis niet hoefden af te dragen af te lossen.
Op het hoogtepunt stond er in Nederland 47 miljard euro aan belastingschuld open, schrijft de NOS. Een deel van de ondernemers is al begonnen met aflossen, waardoor op dit moment nog zo'n 19 miljard euro openstaat bij 269.000 ondernemingen. Zij krijgen vijf jaar de tijd om uitgestelde belasting terug te betalen. Onder bepaalde voorwaarden mogen ze er zeven jaar de tijd voor nemen.
Dat weet Marc van Buren, eigenaar van miniatuurwereld Miniworld in Rotterdam, maar al te goed. "We hadden een jaar geleden al ingecalculeerd dat we achterstallige belasting en huur moesten gaan betalen. Daar waren we helemaal op voorbereid. Alleen we waren niet per se voorbereid op Poetin." De inval van Oekraïne is de oorzaak van een aantal crises die voor oplopende kosten bij ondernemers zorgen: hogere energieprijzen, inflatie en stijgende minimumlonen - dit laatste als gevolg van het duurder wordende levensonderhoud.
Daarbij is Van Buren bang dat de hoge energieprijzen en inflatie funest voor zijn bezoekersaantallen zullen zijn. Dat een dagje erop uit een 'luxeding' wordt, dat het iets wordt wat mensen niet meer kunnen veroorloven. Dan wordt het dubbel pijnlijk, zegt hij: én hogere bedrijfskosten, én minder bezoekers.

Een ton belastingschuld

De hoogte van de schuld en ook het termijnbedrag dat ondernemers moeten aflossen verschilt. Volgens het ministerie van Financiën heeft ongeveer twee derde van de ondernemers een schuld van minder dan 25.000 euro. Dat zou neerkomen op een maximale aflossing van 416 euro per maand. Ongeveer een derde van de ondernemingen heeft een gemiddelde schuld van 195.000 euro. Dat komt neer op een maximale aflossing van 3250 euro per maand.
"De belastingschuld is ongeveer een ton", zegt Van Buren. "We hebben een maandbedrag van 2000 euro, dat moeten we gaan aflossen de komende vijf jaar." Maar of dat gaat lukken, is zeer de vraag. Van Buren loopt door zijn miniatuurwereld en wijst een aatal producten aan die flink duurder zijn geworden, die op zijn omzet drukken. "De kassarollen zijn van 1.25 naar 4.95 euro gegaan in een maand of vier. Vloeibaar frituurvet van 12 euro naar boven de 32 euro."
Het vreet aan hem, geeft Van Buren aan. "Ik heb een miniatuurwereldbol op mijn rug en die wordt wel eens wat zwaar, als dat allemaal tegelijk komt. Als ik het even niet zie zitten dan loop ik mijn miniatuurwereld in, dan ga ik tussen de bezoekers staan. Tussen de kinderen die het naar hun zin hebben. Dan weet ik binnen twee minuten weer waar ik het voor doe."