SPARTA

Tiental Sparta knokt zich tegen RKC en uitblinkende Bel Hassani dankzij Verschueren tóch nog naar een punt

Arno Verschueren kopt zijn tweede van de wedstrijd binnen tegen RKC
Arno Verschueren kopt zijn tweede van de wedstrijd binnen tegen RKC © Geert van Erven/Orange Pictures
Een tiental van Sparta heeft zich zondag op bezoek bij RKC toch nog een punt gepakt. De ploeg van Maurice Steijn stond door een uitblinkende Illias Bel Hassani na een uur spelen op achterstand en moest na een domme rode kaart van Shurandy Sambo ook nog eens met tien man verder. Toch knokte de Kasteelclub zich via een kopbal van Arno Verschueren nog naar een gelijkspel: 2-2.
Dit moet je onthouden van RKC-Sparta
Dit moet je onthouden van RKC-Sparta © Rijnmond
Het duel tussen RKC en Sparta was een duel tussen twee prima aan het seizoen begonnen ploegen. RKC en Sparta pakten beide al tien punten uit zeven duels, waarmee de ploegen allebei in de middenmoot van de eredivisie bivakkeerden. Sparta, dat in 1888 werd opgericht en tegen RKC zijn 1888de duel in de eredivisie speelde, won vlak voor de interlandperiode nog met 2-1 van FC Groningen, dankzij een laat doelpunt van Vito van Crooij.
Ten opzichte van die wedstrijd wijzigde trainer Maurice Steijn zijn ploeg op twee plaatsen. Younes Namli kreeg de voorkeur boven Koki Saito en Arno Verschueren veroverde een plekje op het middenveld, omdat Joshua Kitolano niet helemaal fit terugkeerde van interlands met het beloftenelftal van Noorwegen. Dat zou Sparta uiteindelijk geen windeieren leggen.

Bel Hassani

Bij RKC stond oud-Spartaan Illias Bel Hassani, met wie Rijnmond eerder deze week nog een leuk gesprek had, in de basis. En uitgerekend hij deed Sparta al vroeg in de wedstrijd pijn. Vanaf de achterlijn gaf de middenvelder de bal perfect voor op RKC-spits Michiel Kramer, die het kopbal van Shurandy Sambo won en de bal achter Sparta-doelman Youri Schoonderwaldt kopte.
Sambo kon echter wel door en kreeg na iets meer dan een kwartier spelen de eerste kans voor Sparta. De rechtsback schoot de bal vanaf een meter of twintig echter ruim naast. Na een prima steekpass van Namli kreeg Tobias Lauritsen na achttien minuten een enorme kans oog-in-oog met RKC-goalie Etienne Vaessen, maar het schot van de Noor werd door die doelman gestuit.

Verschueren slaat toe

Sparta leek daarna even geen druk meer te kunnen zetten op RKC, tot de ploeg van Maurice Steijn tóch toesloeg. Via een kopbal van Lauritsen kwam de bal voor de voeten van Verschueren, die de bal binnenfrommelde en zijn uitverkiezing boven Kitolano zo meer dan waarmaakte. Sparta zette daarna nog flink aan en combineerde er lustig op los.
Bekijk hier het interview met Sparta-trainer Maurice Steijn. Tekst gaat verder onder de video.
Maurice Steijn teleurgesteld ondanks dat Sparta met tien man een punt pakte tegen RKC: 'Hadden wedstrijd in de eerste helft moeten beslissen'
Bijna kwam de Kasteelclub op voorsprong dankzij een direct raak geschoten corner van Namli, maar Vaessen kon nog net redding brengen. Maar duidelijk was dat RKC aangeslagen was, Sparta bloed rook en snel orde op zaken wilde stellen. De ploeg van Steijn liet echter na een tweede Rotterdams doelpunt te maken en ging met 1-1 rusten.
Waar je zou verwachten dat Sparta in de tweede helft nog verder door zou drukken, raakte de Rotterdamse ploeg de grip op de wedstrijd langzaam kwijt. De ploeg van Joseph Oosting, die Kramer in de eerste helft geblesseerd zag uitvallen, legde er een flinke portie strijd in en Sparta wist enige tijd niet goed hoe daarmee om te gaan.

Twee dramatische minuten

Uitgerekend Bel Hassani was de man die daar optimaal van profiteerde en zijn oude ploeg een mokerslag uitdeelde. Op aangeven van invaller Roy Kuijpers schoot de in Rotterdam-Delfshaven geboren middenvelder hard raak. Op de lijn probeerde Sambo de bal nog weg te halen, maar hij kwam te laat. Datzelfde overkwam Sambo twee minuten later, toen hij in een duel met Kuijpers zijn voet op het scheenbeen van de RKC-aanvaller plantte en met een rode kaart moest inrukken. Een domme actie, die de missie voor Sparta nóg moeilijker maakte.
Bekijk hier het interview met Sparta-speler Bart Vriends. Tekst gaat verder onder de video.
Vriends over tweede Sparta-doelpunt van Verschueren: 'Ik was zo hard aan het juichen, dat Arno zich afvroeg of hij hem wel had gemaakt'
Sparta leek dood en begraven en rijp voor de slacht, maar niets bleek minder waar. De Kasteelclub knokte, toonde veerkracht en kwam zelfs op gelijke hoogte. Van Crooij, dit seizoen al zo vaak belangrijk voor Sparta, legde de bal op het hoog van Verschueren. De Belg timede goed en knikte de bal via Bart Vriends én verdediger Shawn Adewoye achter Vaessen. Een doelpunt uit het niets, maar uiteraard was er niemand bij Sparta die daar ook maar iets om gaf.
Een tiental van Sparta leek daarna nog vijftien moeilijke minuten tegen RKC, dat de man-meersituatie toch nog wilde uitbuiten, te wachten. Sparta bleef echter simpel op de been en zocht zelfs nog naar een overwinning. Die kwam er niet meer, waardoor Sparta met één punt genoegen moest nemen in Waalwijk. De volgende wedstrijd voor de ploeg van Steijn is zaterdag, thuis tggen FC Emmen.

RKC - Sparta 2-2 (1-1)

10’ Michiel Kramer 1-0
35’ Arno Verschueren 1-1
60' Illias Bel Hassani 2-1
62' rode kaart Shurandy Sambo
75' Arno Verschueren 2-2
Opstelling Sparta: Schoonderwaldt; Sambo, Vriends, Auassar, Pinto; De Guzmán (65' Abels), Verschueren (87' Van Mullem), Namli (78' Kitolano); Mijnans (87' Rekik), Lauritsen, Van Crooij.