nieuws

'Sisverbod in Rotterdam is juridisch onhaalbaar'

Het plan van de gemeente Rotterdam om een hoge boete of celstraf op te leggen aan mannen die vrouwen na-sissen is voorlopig juridisch onhaalbaar. Dat zei de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne donderdag op Radio Rijnmond.
''Het is sinds lange tijd uitgemaakt dat lagere overheden zoals gemeenten zich niet mogen bemoeien met allerlei zaken die te maken hebben met vrijheid van meningsuiting, het openbaar maken van gedachten of gevoelens.''
''Als je dat wilt aanpakken of als je daar beperkingen in wilt aanleggen, dan moet dat eerst op landelijk niveau gebeuren'', aldus Van Ardenne.
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar seksueel geïntimideerd wordt. 90 procent van de vrouwen past haar gedrag aan, waarvan de helft 's avonds bepaalde plekken mijdt.
De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans lanceerde daarom eerder op de dag het plan om seksuele straatintimidatie strafbaar te stellen. Een lok-boa zou verdachten op de bon moeten slingeren.
Mannen die vrouwen naroepen of sissende geluiden maken kunnen dan een boete krijgen van maximaal 4100 euro of drie maanden celstraf.