nieuws

Roekeloze automobilist ramt monumentaal hek Diergaarde Blijdorp

De monumentale oude ingang van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar beschadigd toen er een auto tegen aan knalde. De auto met vijf inzittenden vloog uit de bocht, raakte een pilaar en knalde tegen het hek aan. De auto kwam voorbij het hek en in de dierentuin tot stilstand.
De wagen kwam ondersteboven te liggen. Twee van de inzittenden raakten gewond: een 19-jarige vrouw uit Rotterdam en een 20-jarige vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel.
De 18-jarige bestuurder uit Rotterdam is door de politie aangehouden op verdenking van roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed.

Clubkleuren


Het hek van de dierentuin liep forse schade op. Ook de pilaren waar de hekken tussen hangen, zijn geschampt.
"Het hangt er heel vreemd bij. Er zitten bochten in en ornamenten zijn beschadigd. Het ziet er niet fraai uit", reageert Constance Alderlieste, woordvoerder van Diergaarde Blijdorp. "Je ziet wel wat voor enorme klap het moet zijn geweest."

Renovatie


De renovatie van het hekwerk gaat heel wat uren kosten. Het hek is een aantal jaar geleden opgeknapt en in de originele clubkleuren geschilderd, zoals Ravesteyn dat bedacht had.
Wesco Wijnen, de directeur van het smeed- en constructiebedrijf dat het hek toen heeft opgeknapt baalt van de klap. "Hier word je niet vrolijk van. Het is zo monumentaal en zo apart. Hier is ontzettend veel tijd in gegaan."

Mensenleven belangrijker


Vanwege de schade zal het hek uit de sponning gehaald moeten worden, zo verwacht een medewerker van Blijdorp, maar hij maakt zich meer zorgen over de inzittenden. "Ik hoop dat de inzittenden er goed vanaf zijn gekomen, dat is natuurlijk veel belangrijker. Een mensenleven is belangrijker dan welk monumentaal hek dan ook."
Zeven jaar geleden werd het hekwerk bij de oude ingang nog volledig gerestaureerd. Het hek staat er sinds 1939 en werd - samen met de hele dierentuin - ontworpen door ingenieur Sybold van Ravesteyn.
Links van het hek staat de directeurswoning. Daar reed vorig jaar ook een auto tegenaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl