LOKAAL

'Rembrandt van Capelle' verbindt niet alleen kleuren, maar ook ouderen op het doek

Capelse senioren kwamen vrijdagochtend bijeen in het atelier van kunstschilder Kees de Jong om een eigen schilderijtje te maken
Capelse senioren kwamen vrijdagochtend bijeen in het atelier van kunstschilder Kees de Jong om een eigen schilderijtje te maken © Radio Capelle
Bijna de helft van de Nederlanders voelde zich vorig jaar enigszins of zeer eenzaam. De landelijke Week tegen Eenzaamheid moet met allerlei activiteiten bijdragen om deze gevoelens , bij jong en oud, tegen te gaan. Zo ook in het kunstatelier van Kees de Jong (76) in Capelle aan den IJssel, waar zeven senioren aan de slag gingen met hun eigen schilderijtje. "Alleen in je atelier is altijd maar een beetje eenzaam, dus ik vind het heel prettig om met mensen samen te werken", zegt de 'Rembrandt van Capelle' daarover.
De koffietafel loopt deze ochtend langzaam vol in Atelier Buurthuis Het Klavier in Capelle-Schollevaar. Met een grapje en een grolletje verwelkomt René van de Kamp van Stichting Sonrisa Rijnmond enkele senioren om er weer een gezellige ochtend van te maken. Onder leiding van Kees de Jong gaan zij de komende twee uur namelijk een geheel eigen kunstwerk van een zonnig landschap schilderen. Maar voordat ze écht aan de slag gaan, klinkt eerst nog het iconische 'You are my Sunshine' uit de keel van de kunstschilder, waarop de gehele groep vrolijk meezingt.
Een en al gezelligheid voorafgaand aan het schilderen
Een en al gezelligheid voorafgaand aan het schilderen © Radio Capelle

Netwerk vergroten

Eenmaal bezig met hun schilderijtje wordt er door de dames ook volop gebabbeld. Sommigen wisselen zelfs gegevens uit om elkaar vaker te spreken. "Echt een ochtend van verbinding", vertelt René van de Kamp aan Radio Capelle. De gemeente Capelle heeft deze week dan ook omgedoopt tot 'Week van de Verbinding'. Met zijn collega's van Stichting Sonrisa Rijnmond organiseert hij sociale activiteiten in Capelle om verschillende culturen van jong tot oud bij elkaar te brengen. Zo ook bij deze schilderochtend die hij in samenwerking met MaakCapelle heeft weten te realiseren.
Dat deelnemers aan deze bijzondere ochtend nieuwe contacten opdoen is volgens Van de Kamp niet alleen enorm fijn, maar voor sommigen ook broodnodig: "Deze mensen zijn, door allerlei omstandigheden, heel afhankelijk van hun netwerk. Door dit soort leuke bijeenkomsten worden zij onttrokken uit hun isolement, zijn ze actief bezig en vergroten ze hun netwerk. Dat is enorm belangrijk."
Bekijk in de video hieronder hoe deze vrolijke ochtend eraan toe ging:
En dat is niet alles, want door het schilderijtje mee te nemen hebben deze senioren ook nog eens een tastbare herinnering aan een gezellige ochtend. "Ik weet niet of je het gehoord hebt, maar sommige dames komen hier al voor de derde keer. Doordat ze hun vorige kunstwerken die ze hier maakten thuis hebben opgehangen, hebben ze het er nu nog steeds over", zegt Van de Kamp met een glimlach.

Genieten

Ook Kees de Jong (76) is ontzettend blij met de komst van de dames. De kunstschilder werkt al tientallen jaren samen met mensen in verschillende buurthuizen: "Alleen in je atelier is altijd maar een beetje eenzaam, dus ik vind het heel prettig om met mensen samen te werken. Daarom zei ik ook meteen ja toen ze mij vroegen voor dit project."
Met een brede grijns loopt de 'Rembrandt van Capelle', zoals hij liefkozend door de dames wordt genoemd, dan ook constant een rondje om iedereen te voorzien van tips. Met zijn uitleg en hulp hoopt hij dat hij de aanwezigen 'alles even kan laten vergeten om te genieten'. Dat resulteert uiteindelijk in zeven prachtige schilderijen van een zonnig natuurlandschap.
"Kees is fantastisch", zegt Inge Blom (88). Omdat ze graag in beweging blijft en 'van zitten maar gaat roesten' is ze enorm blij dat ze hier voor de derde keer mag komen schilderen. Haar nieuwe kunstwerk gaat ze dan ook zeker weer ophangen bij de rest van haar vorige creaties.
Lydia en Inge schilderden er vrijdagochtend op los
Lydia en Inge schilderden er vrijdagochtend op los © Radio Capelle
De 78-jarige Lydia, die naast mevrouw Blom zit, is ook blij met de kunstschilder. "Je leert veel van hem omdat hij het zo goed voordoet", zegt ze. Door samen met anderen bezig te zijn voelt ze zich hier minder alleen dan thuis. Zo schilderde ze hier eerder al schilderijen met waterlandschappen en bergen, maar vrolijkt ze ook nu weer helemaal op van de nieuwe mensen die ze hier heeft kunnen ontmoeten. Het feit dat iedereen hier zijn eigen verhaal en 'rugzakje' heeft, geeft haar dan ook veel erkenning.

Niemand alleen

Naast de senioren is ook Van de Kamp blij dat de Week van Verbinding in het leven is geroepen. Naar eigen zeggen geeft het organiseren van dit soort activiteiten hem dan ook veel voldoening. "Het is heel bijzonder om te zien dat mensen van soms zelfs boven de negentig naar je toe komen om hun persoonlijke verhaal te vertellen. De mensen voelen zich hier geborgen en voelen dat ze welkom zijn."
Daarom moet er volgens hem ook niet alleen deze week, maar altijd zoveel mogelijk dingen georganiseerd worden om eenzaamheid tegen te gaan. Met Stichting Sonrisa Rijnmond zet hij zich dan ook in door het maandelijkse programma 'Goud voor Oud' op touw te zetten, maar hoopt de stichting ook met kerst iets leuks te organiseren. Zo hoeft niemand met kerst alleen te zijn.
Het eindresultaat
Het eindresultaat © Radio Capelle
Tijdens de Week van de Verbinding in Capelle zijn er nog een heleboel andere leuke activiteiten te ondernemen. Zo is er aanstaande dinsdag bijvoorbeeld nog een les van Kees in het atelier, maar zijn er ook een heleboel andere organisaties die een uitgebreid programma hebben samengesteld. Het volledige programma is hier te vinden. Ook kun je op de website www.capelletegeneenzaamheid.nl tips vinden over het herkennen en tegengaan van eenzaamheid.
Dit is een bericht van onze mediapartner Radio Capelle.