112

Naam van overleden Rotterdammer Orlando Boldewijn duikt op in tv-serie SBS: ‘Zeer ongelukkig gekozen’

De naam van de overleden Rotterdammer Orlando dook zondagavond op in de nieuwe tv-serie van Linda de Mol.
De naam van de overleden Rotterdammer Orlando dook zondagavond op in de nieuwe tv-serie van Linda de Mol. © Rijnmond/Screenshot SBS
De Rotterdamse jongen Orlando Boldewijn (17) overleed vier jaar geleden na een afspraak op een vissersbootje in de Haagse wijk Ypenburg. Hagenaar Roy B. werd in deze zaak veroordeeld. Zondagavond dook tot verbazing van de nabestaanden een personage met de naam Orlando Boldewijn op in het tv-programma Five Live van SBS6, waarin ook Linda de Mol een rol speelt. “Het personage Orlando is fictief en de naam is -nu blijkt zeer ongelukkig- toevallig gekozen", zegt een woordvoerder van producent Talpa Network in een reactie.
“Ondanks dat een groot team het script heeft gelezen en bij de opnames aanwezig was, is helaas door niemand deze link gelegd. Inmiddels is er contact geweest met de nabestaanden via hun advocaat en hij heeft ons laten weten dat de nabestaanden op geen enkele wijze kwade intenties vanuit ons zien", aldus de woordvoerder.
De hele serie is al opgenomen. Aanpassingen zijn dus niet mogelijk. Een miljoen kijkers zagen de eerste uitzending.
De dood en de rechtszaak rondom Orlando Boldewijn werden breed uitgemeten in de media. Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat in een reactie weten: "De producent heeft direct contact met ons opgenomen. Zij hebben uitgelegd hoe het kiezen van de naam tot stand is gekomen. De moeder ziet op geen enkele wijze kwade intenties hierin bij de producent. Dat de keuze voor deze naam ongelukkig uitvalt, is wel duidelijk."
Orlando Boldewijn, die in februari 2018 overleed
Orlando Boldewijn, die in februari 2018 overleed © Rijnmond

Celstraf

Roy B. werd door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een paar jaar cel omdat hij tijdens de afspraak op het vissersbootje Orlando niet zou hebben geholpen toen deze te water raakte. "Opeens was Orlando weg", was één van de verklaringen die B. aflegde. De veroordeelde ging in hoger beroep. De eerste zitting diende deze zomer. Meer onderzoek is nog nodig om de zaak inhoudelijk te behandelen.
Omroep West berichtte onlangs dat het gerechtshof in Den Haag meer deskundigen wil horen die hun licht kunnen laten schijnen op de dood van Orlando Boldewijn.