GEWELD

Meisjes van 5 en 7 zien hoe een man op klaarlichte dag voor hun deur wordt doodgestoken

In de Loderstraat zijn bloemen neergelegd
In de Loderstraat zijn bloemen neergelegd © Rijnmond
Verschillende kinderen waren zaterdagmiddag getuige van een bloederig gevecht in de Loderstraat in Rotterdam-Schiebroek. Daarbij kwam een 36-jarige man door messteken om het leven. Ook twee kinderen van Patricia zagen van dichtbij gebeuren dat een man voor hun deur werd doodgestoken. "Ze vonden het verschrikkelijk."
In de Loderstraat zit de schrik er ook twee dagen na de dodelijke steekpartij nog altijd goed in. "Het slachtoffer was een bekend gezicht in de buurt", vertelt Patricia. "Meestal was hij te vinden bij het bankje bij de snackbar. Van mijn vader hoorde ik dat hij ook weleens bij de Albert Heijn voor de deur een biertje zat te drinken met een vriend."
Ze kende de man die om het leven kwam niet persoonlijk. "Buiten kwam ik hem soms tegen. Hij zei weleens gedag tegen ons. Als mijn vriend een Feyenoord-shirt aan had, riep hij 'Hey, Feyenoorder!' en legde dan zijn hand op zijn borst."
Patricia was zaterdag niet thuis, maar door haar kinderen en buurtgenoten weet ze haarfijn wat er is gebeurd. "Er was ruzie ontstaan bij de snackbar. Het slachtoffer had daar een klap gegeven aan de 60-jarige dader. Toen zijn ze weggerend naar onze deur en daar is het helemaal uit de hand gelopen. De dader van 60 had geduwd en hield opeens zijn mes bij de keel van het slachtoffer. Toen viel 'ie neer."

'Het is heel heftig allemaal'

Een dag later sprak ze met haar kinderen van 5 en 7 jaar over wat er een dag eerder was gebeurd. "Ze hebben het allebei zien gebeuren. Het is heel heftig allemaal. Ze hebben precies verteld wat de dader het slachtoffer had aangedaan, met het mes op de keel. Ze vonden het verschrikkelijk. De jongste praatte er niet echt over, maar de ander was helemaal van slag. Die durfde echt niks meer te doen."
Er waren op het bewuste moment de nodige kinderen op straat aan het spelen. Zij moesten worden opgevangen, maar niet iedereen mocht - doordat de politie de omgeving had afgezet - gelijk naar binnen. "Eén van de meiden, de jongste, is uiteindelijk toch zelf naar boven gekomen. Mijn vriend heeft de ander beneden op moeten halen. Dat mocht eigenlijk niet van de politie, maar ze was helemaal overstuur."
Een aantal gezinnen heeft inmiddels slachtofferhulp aangeboden gekregen, vertelt Patricia. "Bij sommige mensen zijn ze wel aan de deur geweest, maar bij ons en hieronder nog niet. Dat willen we wel graag regelen voor ze."

'Ze heeft er wel een klap van gekregen'

Vooral haar dochter van 7 heeft er namelijk veel last van. In haar eentje naar de keuken was al te veel gevraagd. "En alleen buitenspelen durfde ze ook niet. Toen is mijn oudste dochter met haar naar buiten geweest om het te proberen, maar ik moest echt op het balkon blijven staan om haar een vertrouwd gevoel te geven. Later is ze toch ook alleen naar buiten gegaan om te spelen. De jongste heeft goed geslapen, maar die van 7 is 's nachts heel onrustig. Die heeft er wel een klap van gekregen. Maar ook de jongste kon precies vertellen dat hij een paar deuren verderop was geduwd en was gestoken in zijn nek."
Na het incident is er een groepsapp aangemaakt voor mensen in de straat. "Om met elkaar te praten over het incident en ook om elkaar te kunnen inlichten als er weer een keer iets gebeurt", zegt Patricia. "Want er waren best een hoop kinderen die op dat moment moesten worden opgevangen."
Ook zijn er bloemen neergelegd naast de plek waar de man werd neergestoken. Patricia zelfde legde maandagochtend - naast haar deur - ook een bloemetje. "Een rood-wit boeketje, omdat hij echt van Feyenoord hield."
Waar de ruzie tussen beide mannen over ging, is nog onduidelijk. Ze zouden elkaar kennen van een begeleidwonenkliniek in de buurt.