VOLLEYBAL

Oranje vervolgt jacht op kwartfinale WK Volleybal in Rotterdam: 'Kom naar Ahoy, ik nodig jullie allemaal uit!'

Elles Dambrink (links) eerder dit WK met Laura Dijkema
Elles Dambrink (links) eerder dit WK met Laura Dijkema © Rene Nijhuis/Orange Pictures
Het WK Volleybal is in Rotterdam. Nadat Oranje haar duels in de eerste groepsfase in Arnhem speelde, wachten nu vier duels in Ahoy. Onder de vleugels van het Rotterdamse publiek hopen de volleybaldames zich daarin te plaatsen voor de kwartfinale.
Toernooidirecteur Manon Flier noemt het 'natuurlijk fantastisch' om een WK Volleybal in eigen land te mogen organiseren. Vijf wedstrijden speelde Oranje vanaf eind vorige maand al in Arnhem, waarin werd gewonnen van Kenia, Kameroen en Puerto Rico. België en Italië bleken vervolgens te sterk, maar desondanks plaatste Nederland zich voor de tweede ronde.
Daarin neemt Oranje het op tegen Argentinië, China, Brazilië en Japan. In Ahoy dus. "Fantastisch om de wereld kennis te laten maken met Rotterdam als sportstad", vertelt Flier. "Het is fijn om hier weer te zijn. Ik was hier in 2015 nog zelf als speelster. Het is een heel prettige speelstad, de meiden zullen zich hier thuisvoelen."

Kwartfinale

Het doel van Oranje op dit WK is volgens bondscoach Avital Selinger duidelijk: de kwartfinale halen. "Plus mooi volleybal laten zien en voor zoveel mogelijk fans het spel bekender en populairder in Nederland maken", aldus Selinger.
Tekst gaat verder onder de video.
Bondscoach Avital Selinger wil met de Nederlandse volleybaldames de kwartfinale van het WK halen

Ballenmeisje

Toen Selinger twee jaar geleden werd aangesteld als bondscoach van de Nederlandse volleybaldames, kreeg hij een belangrijke opdracht: verjongen. En zo kwam Elles Dambrink (19) uit Ouderkerk aan den IJssel op haar zeventiende al bij Oranje. Nu speelt ze op een WK in Rotterdam Ahoy, waar ze in 2015 nog ballenmeisje was.
Tekst gaat verder onder de video.
Jonge Elles Dambrink was ooit ballenmeisje in Ahoy, nu speelt ze samen met haar oude idolen in Oranje
"Celeste Plak, Laura Dijkema en Myrthe Schoot zaten toen allemaal al bij het Nederlandse team", vertelt Dambrink. "Die mocht ik toen ballen aanstuiteren. Met ze samenspelen was echt wel spannend in het begin. Het waren toch je idolen, waarvoor je stond te fangirlen achter het raam. Nu zie je ze elke dag. Je blijft naar ze opkijken, maar ik zie mezelf niet meer als klein meisje met hen als grote voorbeelden. Nu voelen ze als teamgenoten en vriendinnen."

Warm bad Ahoy

Deze dinsdagavond (20:15 uur) staat de eerste wedstrijd in Ahoy op het programma. Oranje neemt het dan op tegen Argentinië. Volgens toernooidirecteur Flier 'op papier een van de mindere tegenstanders'. "Het is een mooie wedstrijd om een beetje zelfvertrouwen te tanken, na twee nederlagen. Daarna China, Brazilië en Japan. Dat zijn teams van wereldklasse. De kwartfinale zal niet makkelijk worden, maar deze vier wedstrijden zullen sowieso heel mooi zijn om te beleven."
Tekst gaat verder onder de video.
Toernooidirecteur Manon Flier hoopt op een Rotterdam Ahoy 'als een warm bad' voor Oranje
"In Gelderland was het een fantastisch feest, met oranjegekleurde tribunes", vervolgt Flier. "Het team voelt zich dan heel erg gesteund. Ik verwacht dat het hier niet heel veel anders zal zijn. Een heel mooie gelegenheid voor de mensen hier in de regio om Oranje te steunen. Ik hoop echt dat Ahoy als een warm bad voor de meiden zal voelen. Dat ze zich thuis voelen omdat ze weten hoe de ballen er vliegen. Veel mensen op de tribune geeft natuurlijk extra steun."
Ook bondscoach Selinger en Dambrink hopen op volle tribunes in Ahoy. "In Arnhem zat het met tienduizend man helemaal vol. Ik hoop dat dat in Rotterdam ook gebeurt", vertelt laatstgenoemde enthousiast. "Mensen moeten begrijpen dat het een enorm sportevenement is. Kom naar Ahoy, ik nodig jullie allemaal uit!"