ENERGIE

Thuis stoken te duur? In dit restaurant kun je deze winter gratis opwarmen én iets lekkers krijgen

Wordt stoken thuis te duur? Dan ben je bij Hotspot Hutspot aan het juiste adres
Wordt stoken thuis te duur? Dan ben je bij Hotspot Hutspot aan het juiste adres © Pixabay
Heb je het koud en is het deze winter te duur om je verwarming aan te zetten? Dan heeft Bob Richters van horecagelegenheid Hotspot Hutspot een oplossing. Hij bedacht 'Heat and Eat'. Mensen mogen gratis warm binnen zitten en kunnen dankzij donaties ook nog iets lekkers eten of drinken.
"Deze tijden dwingen ons om snel te schakelen", vertelt Richters, die met zijn Hotspot Hutspot - gevestigd in Rotterdam-Crooswijk en Schiedam - mensen gezond laat eten tegen een klein bedrag. Tijdens corona werd een heuse 'crisiscatering' in het leven geroepen, waarbij zijn organisatie in heel Rotterdam zo'n 60 duizend maaltijden rondbracht bij mensen die anders geen eten zouden hebben.
"Maar dat was niet meer vol te houden. We betaalden ons scheel aan brandstof. Ik had geen vrijwilligers meer en een gebrek aan chauffeurs, dus we moesten wat slimmers gaan verzinnen. De verwarming in ons restaurant staat toch aan en we dachten: kom lekker binnen zitten. En dan wil je niet verplicht een koffie willen bestellen, want dan ben je alsnog geld kwijt."

'Suspended coffee'

En dus kwam Richters op een ander idee, geïnspireerd door een Amerikaans fenomeen: Suspended coffee. Daarbij kopen mensen niet alleen koffie voor zichzelf, maar ook voor een ander. "Stel nou dat jij wel genoeg geld hebt, je een koffie bestelt en zegt: ik bestel gelijk een koffie voor iemand die geen geld heeft. Dan hangen wij een ticket op en degene die 'm nodig heeft, mag 'm pakken."
Bij Hotspot Hutspot is iedereen deze winter welkom om op te warmen
In de praktijk betekent het dat niet alleen koffie kan worden gedoneerd, maar ook soep en maaltijden. "Dan kun je dus én gratis in de warmte zitten én je hebt gratis eten", vervolgt Richters. Maar... hij heeft nog wel een energie- en gasrekening te betalen. "Juist als er gedoneerd wordt, kan ik mijn gasten nog steeds binnenlaten. Zo maak ik toch nog een beetje extra omzet en overleef ik het ook."

Niet de enige

Heat and eat krijgt al navolging. "Dat is het mooie", zegt Richters. "We hebben er een website van gemaakt. Iedere horecagelegenheid in Nederland kan meedoen. Sterker nog, er staat al een Belgisch restaurant op. Je laat zien als horecalocatie zien dat je sociaal én gastvrij bent - 'kom lekker bij ons zitten, want onze verwarming staat toch aan' - en daarnaast kun je dus een gedoneerde maaltijd, kom soep of koffie nuttigen. Dan maak je dus niet alsnog kosten en het gaat niet ten koste van de horeca-ondernemer, want die pakt net een beetje extra omzet. Die horeca-ondernemers hebben dat kneiterhard nodig."
En voor de mensen die zich schamen om een kaartje te pakken aan de bar, denkt Richters er nu aan om die plek te verplaatsen naar de wc. "Dan kun je het gewoon stiekem pakken en weet je dat niemand kijkt."
In Rotterdam doen inmiddels vijf café's en restaurants mee met het initiatief van Richters, waaronder uiteraard Hotsput Hutspot in Rotterdam en Schiedam. Deze en de overige drie horecagelegenheden zijn te vinden op www.heatandeat.nl.