BASKETBAL

Feyenoord Basketbal en Handbal dragen met trots naam van de voetbalclub: 'Maar de link mag nog intenser worden'

Links de basketballers van Feyenoord, rechts de handballers
Links de basketballers van Feyenoord, rechts de handballers © Rijnmond
Wie Feyenoord zegt, denk in eerste instantie aan voetbal en De Kuip. Maar Feyenoord is veel meer. Met Feyenoord Handbal en Feyenoord Basketbal heeft de Rotterdamse voetbalclub nóg twee verenigingen die, in ieder geval tot 2025, de naam van de club dragen. En daar zijn ze maar wat trots op.
Het dragen van een Feyenoord-shirt in een professionele sportploeg is maar weinig mensen gegeven. Stijn Krijgsman, aanvoerder van Feyenoord Handbal, is één van die mensen. Als hij erbij stilstaat, verschijnt er een glimlach van trots op zijn gezicht. "Ik ben praktisch naast De Kuip geboren, dus Feyenoord was altijd een ding voor mij. Als mensen nu aan mij vragen waar ik speel en ik zeg 'Feyenoord', dan krijg ik hele coole reacties", aldus Krijgsman.
Het gevoel van de handballer is duidelijk: het spelen voor Feyenoord Handbal vervult hem met trots. Goed nieuws: de club waarvoor hij speelt draagt de naam 'Feyenoord' nog in ieder geval tot 2025. Zo lang loopt de overeenkomst van zowel Feyenoord Handbal als die van Feyenoord Basketbal met de Rotterdamse voetbalclub immers nog door. En daar zijn de twee verenigingen dus maar wat blij mee.
Het levert beide clubs namelijk een hoop op. Zo vertelt Feyenoord Basketbal-coach Toon van Helfteren dat hij met zijn club nu heel anders binnenkomt dan voorheen, toen zijn club nog Rotterdam Basketbal heette. "Als wij nu bijvoorbeeld in België spelen, denkt men toch: hé, dat is Feyenoord Basketbal. Vroeger zei onze clubnaam niemand wat. Het doet wel iets met clubs als je binnenkort met Feyenoord-tenues", vertelt Van Helfteren.
Bekijk hier de reportage over Feyenoord Basketbal. Tekst gaat verder onder de video.
Feyenoord Basketbal hoopt op nog intensere link met voetbalclub: 'Zoals bij Barcelona of Real Madrid ook het geval is'
Hetzelfde maakt Robbert Joritsma, voorzitter van Feyenoord Handbal, mee. "Het Feyenoord-shirt is voor zo'n beetje iedereen van Zuid het mooiste wat er is. Daardoor heeft onze club een enorme aantrekkingskracht", zegt Jorritsma, die daar bij zijn club ook daadwerkelijk de vruchten van plukt. "Wij zien het simpelweg in ons ledenaantal terug, daarin is een groei te zien. Extra leden zorgen er uiteindelijk ook voor dat het niveau omhoog gaat, dus we zijn er heel blij mee. Het is als kind toch net even wat anders als Feyenoord je scout dan als een andere handbalvereniging dat doet."

Geen afbreuk

Tot voor kort behoorde ook Feyenoord Futsal tot de multisportvereniging Feyenoord, maar die club is er recent uitgestapt. Dat zijn de andere twee clubs niet van plan, maar tegelijkertijd vertelde Dennis te Kloese, algemeen directeur van Feyenoord, recent dat bij Feyenoord de focus weer op het voetbal moet. Het roept de vraag op wat de Rotterdamse voetbalclub ná 2025 wil met de twee sportverenigingen.
"Wij moeten zorgen dat we geen afbreuk doen aan wat er bij de voetbalclub moet gebeuren en dat we onze eigen broek omhoog kunnen houden. Als dat lukt, dan zou ik niet weten waarom we de naam niet langer zouden kunnen dragen. Het is voor ons heel fijn, want je verkoopt aan mogelijke leden nu niet alleen je sport, maar ook het Feyenoord-gevoel", aldus Armand Salomon, technisch directeur van Feyenoord Basketbal.
Volgens basketbaltrainer Van Helfteren doet Feyenoord daar sowieso goed aan. Hij wijst op het buitenland, waar onder de voetbalclubs Barcelona en Real Madrid allerlei andere sporten vallen. "Ik zou het mooi vinden dat de link tussen het voetbal en de andere clubs nog intenser wordt. Bij Barcelona is het bijvoorbeeld zo dat spelers van het voetbalteam geregeld kijken bij het basketbalteam en andersom. Het zou mooi zijn als we dat ook kunnen bewerkstelligen. Op die ontwikkeling hoop ik", zegt Van Helfteren.
Bekijk hier de reportage over Feyenoord Handbal. Tekst gaat verder onder de video.
Feyenoord Handbal-aanvoerder Krijgsman over dragen rood-wit Feyenoord-shirt: 'Krijg er van mensen hele coole reacties op'
Met het Feyenoord-logo op de borst, hopen de twee clubs de komende jaren goede resultaten te behalen. Feyenoord Handbal, spelend in de eredivisie (het tweede niveau), wil zich in die competitie langzaam omhoog gaan werken. En Feyenoord Basketbal hoopt, net zoals de voetbalclub Feyenoord in 2017 lukte, kampioen van Nederland te worden. Salomon: "In 2028 is dat ons doel, ja. Voor dit seizoen is het ons doel om bij de top 4 te eindigen, daar hebben we ook het team voor. We hebben misschien wel het beste team van de voorbije tien jaar."
En lukt het Feyenoord Handbal en Feyenoord Basketbal niet hun ambities waar te maken, dan is er één troost: ze dragen wél het shirt van Feyenoord. Handballer Krijgsman: "Niet iedereen in het team zal er een speciaal gevoel bij hebben, maar voor een jongen die naast De Kuip is opgegroeid, is dit shirt heel erg bijzonder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl