ICOON

Lee Towers komt na ruim 30 jaar eindelijk weer in Rotterdam wonen

Lee Towers komt terug naar Rotterdam
Lee Towers komt terug naar Rotterdam © Roald Sekeris
The Voice Of Rotterdam keert terug naar de Maasstad: na 34 jaar komt zanger Leen Huijzer, beter bekend als Lee Towers, weer in de stad wonen waar hij zelf zo'n beetje symbool voor staat. Rijnmond sprak met Mr. You'll Never Walk Alone over zijn langverwachte verhuizing: van de Hofstad naar de Maasstad.

Na 34 jaar verruil je Den Haag (of specifieker: Scheveningen) weer voor Rotterdam. Vanwaar die keuze?

Eigenlijk is het heel simpel. We hebben in Scheveningen een heel groot penthouse en ik ben op een leeftijd dat het allemaal wat moeilijker bij te houden is, ook vanwege mijn operatie. Nu hebben we ons koppie er nog bij en kunnen we zelf nog over de dingen beslissen. Dan komt toch het moment dat je stappen moet gaan nemen. Regeren is vooruitzien, zeg ik altijd, dus dat hebben we gedaan.

Was dat een moeilijke knoop om door te hakken?

Nee hoor. Rotterdam is namelijk nooit uit onze genen geweest. Ik heb dertig jaar in Scheveningen doorgebracht en iedereen noemt me nog steeds 'die Rotterdammer'. Ons sociale leventje speelde zich ook voor 85 procent nog in Rotterdam af. Onze vrienden en familie zitten daar, ik ben ambassadeur van de haven én van Feyenoord. Ik heb 51 gala's in Ahoy gedaan, 28 marathons, een standbeeld bij Ahoy, de Lee Towers. Kortom: Ik heb nogal een centje bijgedragen links en rechts.
Lee Towers gaat niet ver van de Nieuwe Maas wonen
Lee Towers gaat niet ver van de Nieuwe Maas wonen © Rijnmond

Een tijdje terug gaf je aan dat je nog op zoek was naar je nieuwe woonplek. Wat is het uiteindelijk geworden?

We gaan op 20 oktober over naar een appartement aan 's-Lands Werf op een hoge verdieping met een schitterend uitzicht over de Maas. Dat wordt fantastisch. Er moest nog wel het een en ander aan gebeuren, een beetje aanpassen naar je eigen zin. De badkamer en de keuken bijvoorbeeld. Het is een vijfkamerappartement, dus ik heb nog wel mijn eigen kantoortje.

Waarom specifiek daar?

We hebben diverse dingen bekeken. Dat was allemaal wel groot, maar qua invulling voor kantoorruimte net te klein. Ik lijd immers nog steeds een hectisch leven, dus zonder kantoor functioneer ik niet. Wat voor ons ook heel belangrijk is, is dat uitzicht op de Maas. Dat is goed voor je hartje, zeggen wij altijd. Het is echt een fantastische plek. We hebben ook wel andere dingen bekeken aan de Maasboulevard, maar dit was hem gewoon meteen.
De nieuwe woonomgeving van Lee Towers: veel water en een haventje om de hoek
De nieuwe woonomgeving van Lee Towers: veel water en een haventje om de hoek © Rijnmond

Je gaat wat kleiner wonen dan in Scheveningen. Dan moet je dus keuzes maken wat er wel en niet meekomt. Is dat lastig?

Zoveel kleiner is het ook weer niet hoor. Ik ben nu in mijn archief in Delft. Ik heb nu ruimte gemaakt voor als ik straks nog iets heb dat ik wil bewaren. Dan kan ik het hier neerzetten. Dat zijn allemaal artistiekgerelateerde dingen. Maar ik heb ook veel weggegooid hoor. Als je ruimte moet maken, moet je het natuurlijk wel goed doen. Voor iedereen geldt: als je ruimte hebt, gebruik je het.
Daarnaast hebben we vier kinderen, elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Dat heeft zich allemaal wel goed uitgekristalliseerd. Ze hebben allemaal iets van opa en oma in huis gekregen. De gouden platen gaan nog wel met mij mee. Als wij er niet meer zijn gaan ze naar de kleinkinderen, maar nu geniet ik er nog van.
Ik heb al met al zo'n mooie carrière neergezet. Ik kan op zoveel dingen terugkijken dat ik er stil van word als ik het zie. Ik heb bijvoorbeeld alle onderscheidingen van de gemeente Rotterdam die je maar kan krijgen en ook nog twee koninklijke onderscheidingen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau en de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Lee Towers gaat aan 's-Lands Werf in Rotterdam wonen
Lee Towers gaat aan 's-Lands Werf in Rotterdam wonen © Rijnmond

Waar kijk je het meest naar uit nu je weer in Rotterdam woont?

Ik heb het eigenlijk nooit echt gemist. Vanuit Scheveningen is het centrum van Rotterdam dertig kilometer verderop. Dat is geen afstand en heeft dus ook nooit een rol gespeeld. Als ik naar de Kuip moet, doe ik er veertig minuten over via de Maastunnel. Nu zit het alleen iéts dichterbij. We zitten op een mooie plek, waar je gelijk op de van Brienenoordbrug en de snelweg bent. We hoeven dus ook niet de hele stad door om ergens te komen. Ik heb het nog hartstikke druk, dus dat is heel handig. Alle optredens die uitgesteld waren, ben ik op dit moment aan het inhalen.

Wie zijn er leuker: Hagenezen of Rotterdammers?

Rotterdammers natuurlijk. Die roots zitten er bij mij ingebakken. Scheveningen zit er wel nog een beetje tussendoor. Dat zijn natuurlijk ook niet echt Hagenezen. Zij zijn een heel slag apart, maar niet in negatieve zin. De Scheveninger voelt zich een soort fries in Den Haag.

Zijn er dingen die je nog gaat missen aan Scheveningen?

Niet echt. Wij zijn geen mensen meer die naar het strand gaan. Dat hebben we jaren kunnen doen. Even een kopje koffie aan de overkant, met de kinderen en kleinkinderen naar het strand. Dat hebben we allemaal gedaan. Het is mooi en fijn geweest.