ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Cock zat in vliegtuig met verstekeling die ongezien langs beveiliging aan boord was geglipt

Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf Rotterdam The Hague Airport.
Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf Rotterdam The Hague Airport. © Rick Huijzer
Acht Spaanse politiewagens stonden maandagavond klaar op het vliegveld in Madrid om een vrouwelijke passagier uit het Transavia-vliegtuig vanuit Rotterdam te halen. De (vermoedelijk) Russische vrouw zou langs de beveiliging op Rotterdam The Hague Airport zijn geglipt. Passagiers op vlucht HV 5023 merkten tot de arrestatie niets van de verstekeling.
Het is voor de marechaussee nog een raadsel hoe de vrouw aan boord is gekomen. Vermoedelijk heeft ze op een alarmknop gedrukt. Van de heisa die ontstond zou ze hebben geprofiteerd. De vrouw glipte langs de beveiliging en verdween. De marechaussee dacht eerst dat ze in het vliegtuig naar Faro zat. Daarom vroegen ze Transavia uit veiligheidsoverwegingen het dichtstbijzijnde vliegveld op te zoeken. Toen dat vliegtuig een tussenlanding in Bordeaux maakte, bleek uit camerabeelden dat de vrouw in het toestel naar Malaga zat.
Cock Molle zat in datzelfde vliegtuig op weg naar Malaga. De reis verliep zonder problemen. Om 15:45 uur vertrok de vlucht van RTHA. Het vliegtuig zou om 19:10 uur landen in Zuid-Spanje. "Op een gegeven begon het vliegtuig te dalen. Dat is vroeg, dacht ik. Toen zei een steward - en later de gezagvoerder - dat we om veiligheidsredenen in Madrid gingen landen."
Waarom die tussenlanding werd op vliegveld Aldolfo Suárez Madrid-Barajas duidelijk. Naast het vliegtuig stonden acht wagens van de Guardia Civil. Molle: "De politiemensen stapten in het vliegtuig en liepen naar de achterste stoel. Daar zat, naar later bleek, een Russische vrouw. Zij hebben haar meegenomen.”
Vervolgens hoorde de Spijkenisser hoe de vrouw vermoedelijk onopgemerkt is gebleven. "Het personeel zei dat de vrouw via de achterste trap het vliegtuig is ingelopen, voordat de bemanning in het toestel was. Daarna heeft ze zich verstopt op het toilet. Vervolgens is ze op de achterste stoel gaan zitten. Van alle commotie die zich eerder op RTHA heeft voorgedaan, hebben wij niets meegekregen”, vertelt Molle.

Nog een technische storing

De tussenlanding had overigens nog meer gevolgen. Het Transavia-vliegtuig moest het vertrek uitstellen door een technische storing. “Gelukkig kon die storing alsnog worden verholpen. Om 23:15 uur zijn we in Malaga geland. Vier uur later dan gepland. Gelukkig waren we op tijd voor de huurauto. We gaan nu van drie weken vakantie genieten.”
De marechaussee is nog steeds aan het onderzoeken hoe de vrouw aan ieders aandacht kon ontsnappen. Informatie van de Spaanse politie is nog nodig om haar identiteit te bevestigen.