WOONCRISIS

Rob slaapt over een maand weer in zijn auto: ‘Als ik om hulp vraag krijg ik te horen dat ik over twee jaar aan de beurt ben’

Rob voor de stacaravan waar hij vanaf eind oktober niet meer mag overnachten
Rob voor de stacaravan waar hij vanaf eind oktober niet meer mag overnachten © Rijnmond
Sinds maart woont Rob in een stacaravan op camping De Grevelingen bij Battenoord. Niet ideaal, maar het is in ieder geval een dak boven zijn hoofd. In de caravan liggen overal dekens. Het was afgelopen week 12 graden in zijn woonkamer en 8 in de slaapkamer. "Dan slaap ik maar weer op de bank om warm te blijven.” Vanaf het einde van de maand slaapt hij weer in zijn auto.
'Moedeloos word je ervan!’ Een reactie die veel mensen zullen hebben als het gaat over hun zoektocht naar een sociale huurwoning. In dit geval komt hij van Rob Koelstra (57) uit Nieuwe-Tonge. Zijn gemeente, Goeree-Overflakkee, is koploper als het gaat om de langste wachtlijst van de regio. Gemiddeld wachten woningzoekenden hier 9,5 jaar. Die tijd heeft Rob niet.
Rob slaapt vanwege de kou vaak op de bank
Rob slaapt vanwege de kou vaak op de bank © Rijnmond
Het seizoen op de camping loopt tot eind oktober. Daarna is overnachten, ook op de vaste standplaatsen, niet meer toegestaan. De campingbaas heeft zich aan regels van de gemeente te houden. Maar Rob kan nergens anders terecht. Hij wil misschien iets grotere auto kopen, zodat hij in ieder geval kan liggen. "Maar misschien zet ik ook wel een tentje op."

Instortend kaartenhuis

Sinds 2008 is het knokken voor Rob. Een tumor achter zijn oog zet heel zijn leven op zijn kop. Na de operatie duurt het herstel twee jaar, maar zichzelf wordt hij niet meer. De klier die hormonen aanmaakt, de hypofyse, is tijdens de operatie weggehaald. Rob heeft dagelijks veel medicatie nodig en is extra gevoelig voor stress. "Ik heb een korter lontje. En ik zie nog maar met één oog, nét genoeg om te mogen autorijden. Al is het nog maar de vraag hoe lang dat zo blijft."
De stacaravan van Rob op Camping De Grevelingen
De stacaravan van Rob op Camping De Grevelingen © Rijnmond
Robs ziekte geeft het effect van een instortend kaartenhuis. Zijn huwelijk gaat stuk, hij raakt zijn baan bij Defensie kwijt en moet gedwongen zijn huis verkopen. "Defensie was echt mijn lust en mijn leven. Ik werkte bij het Defensie Operatie Centrum en zorgde ervoor dat berichten van over de hele wereld bij de juiste personen terecht kwamen, bijvoorbeeld bij de minister of bij juridische zaken." Vanwege zijn gezondheid mag Rob niet meer onregelmatig werken. Hij wordt herplaatst, eind vorig jaar krijgt hij te horen dat hij wordt ontslagen. "Dat viel toch rauw op mijn dak."
Rob is deels afgekeurd, maar heeft wel weer werk. Bij een bedrijf in Middelharnis vult hij gasflessen. Het zorgt voor inkomen en de nodige afleiding, maar de zorgen die Rob boven het hoofd hangen zijn nog altijd enorm. Hij sliep aan het begin van het jaar al een paar maanden in zijn auto of in een schuur. Dat zit er nu weer aan te komen.

'Jeugd woont tot hun dertigste thuis'

Rob staat sinds februari 2020 ingeschreven. "Dat is nog veel te kort. Als ik bel met de woningbouw, geven ze aan dat het echt nog wel twee jaar gaat duren voordat ik aan de beurt ben. Wat het extra lastig maakt, is dat ik alleen ben, want huizen met meerdere slaapkamers gaan dan sowieso aan mijn neus voorbij. Daar hebben ze liever een gezin in."
Woningnood op Flakkee: Rob slaapt binnenkort weer in zijn auto
Komt Rob dan niet in aanmerking voor urgentieverklaring, waardoor hij sneller aan de beurt is? "In september heb ik die gekregen. Er werd me een woning aangeboden, maar die kon ik nog niet aannemen, omdat ik dan tot december met dubbele lasten zou zitten. Dat kon ik niet betalen." Daarmee ging ook een streep door Robs urgentie, kreeg hij te horen.
Iedere dinsdag kan er bij woningcorporatie Oost West Wonen worden gereageerd op het huuraanbod. Vaak is er niks. Deze week is er één woning, waar dezelfde middag al 110 mensen op hebben gereageerd. "Je komt er niet tussen. Er is de laatste jaren wel gebouwd, maar dat waren allemaal grote huizen en dure appartementen aan het water. De projectontwikkelaars zijn hier aan de macht. Als je geld hebt, kan alles. En ondertussen woont de jeugd tot hun dertigste thuis en worden daklozen niet geholpen."

Flexwoningen

Afgelopen week bracht de gemeente Goeree-Overflakkee naar buiten bij Middelharnis 110 flexwoningen te gaan bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Het idee is dat de opvang van statushouders niet ten koste gaat van de bestaande woningvoorraad. Op de sociale media werd door een flink aantal mensen verontwaardigd gereageerd. Ook bij Rob schoot het nieuws in het verkeerde keelgat.
“Ja, ik had er wel moeite mee. De vluchtelingen moeten natuurlijk geholpen worden. Ik gun het ze van harte. Maar vergeet je eigen mensen niet. Er is plek genoeg, dus bouw dan nog wat meer van die flexwoningen, dan heb ik ook een huis.”
Soms wordt de stress Rob even te veel en ziet hij het leven niet meer zo zitten. "Dan denk ik dat ik beter onder het gras kan liggen. Maar gelukkig heb ik nog wat spaarzame vrienden en mijn hobby: boogschieten. Dan schiet ik even alles van me af, even mijn kop leeg. Dat helpt.”

Snel actie

Het CDA Goeree-Overflakkee heeft inmiddels schriftelijke raadsvragen gesteld naar aanleiding van het nieuws dat op het eiland de wachtlijst het langst is van alle gemeenten in het Rijnmondgebied. De partij roept op om snel actie te ondernemen om de wachttijd te verkorten. Bijvoorbeeld door te kijken naar flexwoningen en de mogelijkheid om meer woningen te reserveren voor mensen die in de gemeente wonen of werken.
"Neem serieus dat het niet goed gaat met mensen", wil Rob tot slot nog meegeven. "Ik woon al 27 jaar op Flakkee. Dan verwacht je dat als er nood aan de man is, je geholpen wordt. En dat is nu niet zo."

Gemeenten voldoen niet aan de norm

De behoefte aan goedkope en sociale huurwoningen is door de economische tweedeling in de maatschappij groot. Toch haalt een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond de norm van minister Hugo de Jonge niet. De norm is om minstens dertig procent sociale huurwoningen te hebben. Dat bleek uit een onderzoek dat Rijnmond en de lokale omroepen dit najaar in onze regio deden. Het gaat om 13 van de 25 gemeenten die de norm niet halen. Lees hier hoe de situatie in jouw gemeente is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl