NIEUWS

Rotterdam experimenteert: Dump geen grofvuil maar leen de gratis bakfiets

Lucas Meyer op de bakfiets van de gemeente Rotterdam
Lucas Meyer op de bakfiets van de gemeente Rotterdam © Rijnmond
Heb je een hoop zooi en oude spullen waar je vanaf wil maar heb je geen auto? In Rotterdam kan je gratis een bakfiets lenen voor een ritje naar het milieupark. Het is een proef om afval beter te scheiden en het dumpen van grofvuil op straat tegen te gaan. Het enthousiasme is nu al zo groot dat de gemeente het aantal gratis bakfietsen wil uitbreiden.
Het is niet zomaar een bakfiets. Het is een maatje XXL met een grote laadbak en daardoor trekt ie veel bekijks. Student Lucas Meyer heeft de bakfiets geleend en hij heeft veel lol op weg naar het milieupark. “Ik krijg veel duimpjes omhoog en een oudere dame complimenteerde me zelfs met het maken van een mooie bocht”, vertelt student Lucas Meyer.

Op uit met de bakfiets

Bij het Stadsarchief in Rotterdam-Noord kan hij de bakfiets ophalen. Het is één van de drie locaties in Rotterdam waar een bakfiets te leen is. Een huisgenoot van Lucas zag een bericht op Instagram en dat kwam toevallig goed uit want het studentenhuis heeft nieuwe stoelen en wil van de oude af. “Toen dacht ik: “Ik ga er een dagje op uit met de elektrische bakfiets.”
Het aanvragen gaat heel gemakkelijk, vertelt Lucas. Hij googelt op de zoektermen ‘bakfiets en Rotterdam’ en komt gelijk bij de goede website uit. Via Digid kan je een tijdslot en locatie kiezen.

Kleine beetjes

Afval dumpen op straat is een grote ergernis in Rotterdam en komt nog heel veel voor. “Dat is niet de bedoeling en ook zonde”, vertelt Nanny Ferreira. Zij is bij de gemeente Rotterdam projectleider hergebruik. Speciaal voor Rotterdammers zonder auto is de bakfiets bedacht als ‘boost’ om zelf afval weg te brengen. In Rotterdam kan je ook een afspraak maken voor het gratis ophalen van grofvuil.
De gratis bakfiets is niet het walhalla. “Het is niet het middel dat dumpen op straat gaat stoppen”, geeft de projectleider hergebruik toe. “Maar alle kleine beetjes helpen.”

Enthousiasme ondanks de moeite

Tot verrassing van de gemeente, loopt de bakfiets heel goed. “Wij waren heel erg benieuwd of Rotterdammers überhaupt de moeite zouden nemen om een fiets te reserveren en op te halen. Maar dat loopt enorm goed. We zijn aangenaam verrast dat zoveel Rotterdammers die extra moeite willen nemen”, vertelt Ferreira. De bakfiets is al tweehonderd keer geleend.
De Rotterdamse student Lucas heeft zichtbaar veel lol in in zijn ritje. Hij vindt het een groot avontuur en geniet ervan zich behendig door het verkeer te manoeuvreren. Bij het milieupark Hillegersberg-Schiebroek komt hij na twintig minuten een beetje hijgend aan. “Ik ben een beetje buiten adem, het was stevig doortrappen, maar gelukkig is-ie elektrisch.” De oude stoelen mogen in bak tien bij de oude bankstellen.
Tegen de projectleider van de gemeente zegt Lucas dat de bakfiets “nog ietsjes makkelijker” zou kunnen. De tip is niet tegen dovemansoren gezegd. “We kijken of we een lichter model kunnen ontwerpen want we horen inderdaad van een aantal gebruikers dat ze het nogal een kolos vinden”, antwoordt Ferreira.
Afdankertjes, kapotte spullen, oude matrassen, defecte apparatuur, restanten verfblikken. Als dit bij het milieupark wordt ingeleverd, kan het een nieuwe grondstof worden. Als grof vuil op straat wordt gedumpt, komt het op de grote hoop terecht en wordt het verbrand. Het doel van Rotterdam is om van meer afval weer een grondstof te maken. Bij het milieupark wordt ook gekeken of oude spullen nog geschikt zijn voor de kringloopwinkel.

Lichter model

Lucas kan de bakfiets aanraden en vindt het vanzelfsprekend dat je je steentje bijdraagt om de stad schoon te houden. “Ik ben van Rotterdam gaan houden, het is een hele fijne stad. Ik vind het jammer als het rommelig is met vuilniszakken en bankstellen op straat. Dan heb heb ik zoiets van ruim het op.”
De gemeente Rotterdam wil de proef uitbreiden met elektrische bakfietsen op meer locaties en met ‘lichtere’ modellen. Bij een aantal milieuparken is het ook mogelijk om een gratis aanhanger te lenen voor het inleveren van grofvuil.
En Rotterdammers die denken: handig zo’n bakfiets, die kan ik wel voor iets anders gebruiken. Zo makkelijk gaat dat niet. Op het milieupark wordt gecheckt of je bent geweest. Er is wel een sluiproute want je leent een bakfiets voor een dagdeel. “En combineer je een ritje milieupark met iets anders, dan is dat oké en zien we dat door de vingers”, antwoordt de projectleider hergebruik.
Nanny Ferreira, projectleider hergebruik bij de gemeente Rotterdam
Nanny Ferreira, projectleider hergebruik bij de gemeente Rotterdam © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl