CRISIS

Actieplan: zo gaat de gemeente Rotterdam de torenhoge inflatie en energieprijzen te lijf

Stadhuis Rotterdam
Stadhuis Rotterdam © Rick Huijzer
Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, valt er niemand tussen wal en schip nu de inflatie torenhoog is en de energiekosten blijven stijgen. Daarom komen er specifieke maatregelen om Rotterdammers te helpen. De gemeente denkt dat zo'n 80 duizend gezinnen in Rotterdam in de problemen kunnen komen. We zetten de belangrijkste en meest opvallende uit het actieplan voor je op een rij.

Giftengrens bijstandsgerechtigden omhoog

Rotterdammers in de bijstand mogen nu per jaar maximaal 1.200 euro aan giften ontvangen, zonder dat het gevolgen heeft voor de uitkering. Dat bedrag gaat tijdelijk omhoog naar 2.250 euro.

Regels korting Rotterdampas aangepast

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen met de Rotterdampas gratis of met korting naar activiteiten in de stad die anders te duur zijn. Om nog meer inwoners tegemoet te komen, wordt het tariefstelsel aangepast. Een extra groep Rotterdammers - met name de lage middeninkomens - krijgt de gelegenheid om meer te genieten van cultuur, sport en recreatie.

Extra energietoeslag voor 1 november uitgekeerd

Rotterdammers met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum hebben recht op nog eens 500 euro energietoeslag naast de 800 euro waar ze al recht op hadden. Die extra 500 euro wordt voor 1 november uitgekeerd. Rotterdammers die nog recht hebben op het volledige bedrag van 1.300 euro (800 + 500) en nu pas een aanvraag indienen, krijgen dat zo snel mogelijk uitgekeerd.
Rotterdammers die tussen de 120 en 140 procent van het wettelijk sociaal minimum vallen hebben recht op 800 euro tegemoetkoming.

Extra tijd voor terugbetalen steunpakket ondernemers

In coronatijd hebben veel ondernemers gebruikgemaakt van de zogenoemde Tozo-regeling, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Ondernemers die Tozo-geld moeten terugbetalen en dat nu niet kunnen, kunnen dat met zes maanden uitstellen.

Geen eindpakket, maar een eerste stap

Het pakket met maatregelen is nadrukkelijk geen eindpakket, zo valt uit de brief aan de gemeenteraad op te maken. Het is een eerste stap die nu genomen kan worden. Volgens de collegebrief zou in Rotterdam 28 procent van de huishoudens (dat zijn er 81 duizend) in de financiële problemen kunnen komen.
Naast de vier bovengenoemde concrete maatregelen, staat in de brief van het college nog enkele dingen beschreven:
- Er komt extra ondersteuning voor Rotterdammers met voedselnood. Er wordt gewerkt aan een schoolontbijt op basisscholen met veel kwetsbare leerlingen.
- Sportclubs die in de problemen komen door een hoge energierekening, krijgen ondersteuning van Sportsupport. Ook zijn er gesprekken met exploitanten van sportaccomodaties over maatregelen om energie te besparen.
- Er komt extra aandacht voor de leefomstandigheden van EU-arbeidsmigranten. Velen van hen werken bijvoorbeeld in de glastuinbouw en de verwachting is dat bedrijven in die sector komende winter stoppen, omdat de rekeningen te hoog worden.

Dienstverlening opschroeven

Tenslotte is het doel van het Rotterdamse college om de omstandigheden van de inwoners beter in de gaten te houden om op die manier snel en effectief hulp te kunnen bieden. De dienstverlening vanuit de gemeente wordt daarom opgeschroefd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl