MOORD

OM wil dat Leon van M. 20 jaar de cel in gaat voor gruwelijke 'kofferbakmoord' op Caroline van Toledo

De uitgebrande auto van Caroline van Toledo
De uitgebrande auto van Caroline van Toledo © Rijnmond
Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat Leon van M. alsnog voor twintig jaar achter de tralies voor de moord op Caroline van Toledo in 2005. De verdachte kreeg eerder vijftien jaar cel, maar het OM was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.
De 35-jarige Van Toledo werd in september 2005 in haar huis in Oostvoorne overvallen, mishandeld en in de kofferbak van haar eigen auto gestopt. Kort daarna werd bij het Kruininger Gors haar verbrande lichaam in de uitgebrande auto gevonden.
Justitie eiste al eerder twintig jaar, maar uiteindelijk kreeg Van M. een lagere straf. Een van de redenen daarvoor was volgens de rechtbank dat het om een zogenoemde cold case gaat, een zaak die lang onopgelost blijft. Van M. werd in 2019 veroordeeld, veertien jaar na de moord.
Volgens het OM is bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor de inbraak en de dood van het slachtoffer. De aanklager noemt het een moord van de buitencategorie die veel verdriet bij nabestaanden heeft veroorzaakt. Daarom ziet het OM geen reden om een lagere straf dan twintig jaar te eisen.