SEKSUEEL MISBRUIK

Van superopa naar vieste man van Alblasserdam: 'Er is een speciaal plekje in de hel voor mensen als jij'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Hij komt met een rollator de rechtszaal binnen en oogt als een goedmoedige opa. In de buurt in Alblasserdam was hij populair, ook bij ouders. ‘Opa Cees’ stond altijd voor iedereen klaar. Totdat een ouder aangifte deed van ontucht met haar zoons. En toen ging de sneeuwbal rollen. De teller staat nu op dertien misbruikte jongens, tussen de 6 en 14 jaar oud.
De rechtbank spreekt van ‘huiveringwekkende’ feiten. Cees de J. (70) knikt. “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, voor de hele groep.”
Het was allemaal begonnen toen Opa Cees mantelzorger was bij een oudere dame in de buurt, ‘oma’ genoemd. Daar kwamen vaak twee broertjes en die namen wat andere jongens mee. Volgens de verdachte grepen ze hem in het kruis. Hij zal het bij herhaling zo uitleggen, alsof het initiatief steeds bij de kinderen lag.

Gamen, eten, drinken

Toen ‘oma’ overleed, verplaatste het tafereel zich naar zijn eigen woning in Alblasserdam. Er kwamen steeds meer kinderen over de vloer. Gamen, eten, drinken. Hun ouders dachten dat ze het vooral gezellig hadden bij Cees. “We vertrouwden hem, hij was zorgzaam.”
Zoals de moeder van de twee broertjes heeft verklaard: “Hij was als een tweede vader voor hen. Echt een superopa, want ze hebben zelf geen opa. Hij vergat nooit een verjaardag, was er altijd, ook met kerst. Als je iemand vroeg te helpen, dan was hij het. Een van de jongens wilde een mountainbike, die kon ik niet betalen en toen kreeg hij hem van Cees. ‘Het zijn toch mijn kleinkinderen’, zei hij dan.”
Totdat duidelijk werd dat zakgeld, een bezoek aan de McDonalds, Pokémonplaatjes en een Nerf-pistool niet uit goedheid voortkwamen, maar mogelijk in ruil voor seks. Al ontkent de verdachte dat. Het gebeurde gewoon. Ja, hij zette dan porno op. Oké, hij had een sekspop, Jannie gegeten, en dan gaf hij glijmiddel. “Maar ze waren zelf met elkaar bezig. Dan zei ik: ‘Stop daar nou eens mee’.”

Naakt op een rijtje

De kinderen hebben hele andere verhalen verteld. “Hij deed zijn gulp open als ik zat te gamen. Dan duwde hij mijn hoofd naar zijn piemel, dat vieze ding.” Volgens een andere verklaring zette hij vier jongens naakt op een rijtje, die hij na elkaar ging pijpen. “Dan zei hij dat hij ‘hap-hap’ ging doen.”
Een groot aantal ouders las dinsdag een slachtofferverklaring voor in de rechtszaal en richtte zich tot de verdachte. Een vader: “Ik zat laatst in de auto naast mijn zoon en deed mijn hand even op zijn been. Weet je wat hij zei? ‘Niet doen, blijf van me af!’ Dat heb jij dus kapotgemaakt.”
Een moeder: “Monsters bestaan niet, zei ik altijd tegen mijn zoon. En anders jaagt mama ze wel weg. Monsters bestaan dus wel en deze kon ik niet wegjagen”. Een andere moeder vulde aan: “Er is een speciaal plekje in de hel voor mensen als jij.” In totaal is er voor alle slachtoffers 132.000 euro smartengeld gevraagd.

Afwijkende, seksuele belangstelling

Cees de J. heeft de seksuele handelingen grotendeels bekend en zegt niet te weten waar het vandaan komt. Tijdens het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is geen pedofiele stoornis gevonden, wel een afwijkende, seksuele belangstelling.
Volgens de psycholoog heeft de verdachte beperkte emoties, ook op seksueel vlak. Dat heeft te maken met zijn jeugd. Cees de J. heeft zijn vader nooit gekend, zijn moeder was prostituée en is gestorven toen hij jong was. Hij is getrouwd geweest maar heeft geen contact meer met zijn eigen kinderen.
Monsters bestaan niet, zei ik altijd tegen mijn zoon. En anders jaagt mama ze wel weg. Monsters bestaan dus wel en deze kon ik niet wegjagen
Moeder van een van de slachtoffers
De man uit Alblasserdam heeft een blanco strafblad. Wel waren er eerder signalen van ontucht. Een buurman vertrouwde het niet, al die kinderen over de vloer. Vanuit de Jehova’s Getuigen, waar Cees de J. toe behoorde, kwam ook een melding. Het leidde tot een gesprek met de politie, maar die had toen nog geen concrete aanwijzingen. Die kwamen in februari 2022 waarna hij direct werd gearresteerd.
De psycholoog acht de kans op herhaling klein. “Hij gaat geen jongetjes van straat halen, hij is niet op zoek naar seksuele contacten. Het ontstaat als hij mensen helpt of een relatie met hen heeft. Als er toezicht op hem is en hij begeleid wordt, dan is het risico veel lager.”

Begeleiding nodig

Het OM is daar verbaasd over. “Wij snappen niet hoe je langdurig dertien jongens kunt misbruiken zonder pedofilie en met een lage kans op herhaling.” De reclassering acht die kans ook groter.
De psycholoog denkt dat begeleiding ook nodig is, omdat Cees de J. de eerste tekenen van Alzheimer heeft. “Mogelijk kon hij daardoor ook niet meer stoppen, zijn grenzen vaststellen.” Een tbs-behandeling wordt vrij zinloos geacht vanwege zijn ziekte.
Woensdag zal het OM komen met de strafeis en houdt de advocaat van de verdachte haar pleidooi.