STEEKPARTIJ

Man die zijn partner doodstak voor de ogen van haar kinderen krijgt 18 jaar cel en tbs, maar liefst zes jaar meer dan justitie eist

Politie voor de deur van de woning aan de Lange Hilleweg na de dodelijke steekpartij
Politie voor de deur van de woning aan de Lange Hilleweg na de dodelijke steekpartij © MediaTV
De 33-jarige Rotterdammer Garland van der K. moet 18 jaar de gevangenis voor het doorsteken van zijn partner Shella Rosa de Cruz. Hij deed dat met 62 messteken. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd.
De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, die was 12 jaar cel en tbs voor doodslag. Het vonnis valt hoger uit, omdat de Dordtse rechtbank bewezen acht dat er sprake is van moord in plaats van doodslag. Van der K. is verminderd toerekeningsvatbaar, vindt de rechter op basis van verklaringen van deskundigen, daarom moet hij worden behandeld.
"Naar oordeel van de rechtbank heeft de verdachte voldoende tijd gehad om na te denken over zijn acties", zei de rechter in het vonnis. Van der K. stopte namelijk met steken toen de zoon van het slachtoffer de balkondeur opende. Daardoor had hij tijd om na te denken. "Hij ging toen door met steken. Het slachtoffer leefde op dat moment nog. Het was een bewuste keuze om het slachtoffer vervolgens het leven te ontnemen."

62 steken

Van der K. doodde de 30-jarige Shella op 18 januari van dit jaar voor de ogen van haar kinderen, een zoon uit een eerdere relatie en een dochter die ze kreeg samen met Garland. Shella kwam die avond rond 21:30 uur thuis met haar kinderen, waarna ze ruzie kreeg met Van der K. Hij ging door het lint toen hij hoorde dat Shella definitief een punt wilde zetten achter hun jarenlange, regelmatig ontvlambare relatie.
Hij pakte een mes, overmeesterde haar en stak liefst 62 keer op haar in. Terwijl dit gebeurde riep zij de naam van haar oudste kind. De rechter neemt dat Van der K. bijzonder kwalijk. "Het is nauwelijks voor te stellen hoe die laatste minuten van haar leven moeten zijn geweest. Ze riep om haar zoon."
Shella's zoon probeerde Van der K. te stoppen en zijn moeder te helpen. Van der K. wees met het mes naar de zoon toen hij kwam aanlopen en zei volgens hem 'niet doen', 'ga weg' en 'rustig.' Daarna reed Van der K. met de kinderen naar een politiebureau in het centrum van Rotterdam om zichzelf aan te geven. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden liet de zoon van Shella via een zelfgeschreven brief op indrukwekkende wijze van zichzelf horen.
De advocaat van Van der K. beweerde nog dat de verklaring van de 13-jarige jongen onbetrouwbaar zou zijn, dat hij delen verzonnen had om te maskeren dat hij zijn moeder niet had kunnen redden. De rechter ging daar niet in mee. "Zijn verklaring is compleet en gedetailleerd", zei de rechter. "Hij zag hoe zijn stiefvader zijn moeder in haar nek stak. Dat klopt met het onderzoek van de patholoog."
De twee kinderen en enkele naasten krijgen een schadevergoeding van duizenden euro's voor het verlies van hun moeder en familielid: Shella's zoon ontvangt 85.000 euro, haar dochter 94.000 euro. De rechter benadrukt dat de levens van de kinderen nooit meer hetzelfde zullen zijn. "Zij hebben PTSS."
Zowel justitie als Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.