SEKSUEEL MISBRUIK

Justitie eist 12 jaar en TBS tegen 'opa' die 13 jongetjes misbruikte

Justitie eist 12 jaar cel tegen 'opa Cees'
Justitie eist 12 jaar cel tegen 'opa Cees' © Pixabay
Justitie heeft 12 jaar cel en tbs geëist tegen een man uit Alblasserdam in een grote ontuchtzaak. De 70-jarige verdachte zou in totaal 13 jongetjes hebben misbruikt.
De man stond in de buurt bekend als opa Cees, bij wie altijd veel kinderen over de vloer kwamen. Volgens het OM gaf hij cadeautjes in ruil voor seks. De verdachte heeft grotendeels bekend.
De officier van justitie zegt dat de titel ‘opa’ eigenlijk niet gepast is. “Sommige kinderen noemden hem hun beste vriend, maar hij heeft dat vertrouwen beschaamd. Hij gaf hen cadeaus en wilde er seks voor terug. Wat ik ernstig vind, is dat hij de jongens grotendeels de schuld geeft van de seksuele handelingen.”
De man heeft een seksuele stoornis en lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Het OM zegt dat tbs nodig is om de maatschappij maximaal te beschermen tegen de verdachte. Het OM gaat er vanuit dat Cees de J. zijn hele leven minderjarigen heeft misbruikt. “Eerst zijn eigen kinderen, daarna een nichtje en nu deze dertien jongens in Alblasserdam.”
De ouders van de slachtoffer zijn tevreden met de strafeis. “Het belangrijkste voor hen is dat hij nooit meer terugkeert in de samenleving”, zegt advocaat Van Loosbroek.

Cliënt heeft Alzheimer

Advocate Silke Aarts benadrukte dat haar cliënt Alzheimer heeft. “Een progressieve ziekte. Hij heeft nu al moeite dingen te onthouden en te leren. Is het dan zinvol hem te gaan behandelen? Een tbs-kliniek is geen plek voor mensen met Alzheimer.“ Ook de deskundigen hebben gezegd dat tbs geen of nauwelijks effect zal hebben bij deze verdachte.
Aarts pleitte voor een veel lagere straf dan justitie heeft geëist, waarbij een deel voorwaardelijk wordt opgelegd. “En mocht de rechtbank tbs toch noodzakelijk vinden, dan moet die behandeling zo snel mogelijk beginnen.”
De rechter in Rotterdam doet op 3 november uitspraak