DIERENMISHANDELING

Rotterdamse kinderboerderij gebukt onder criminaliteit en overlast: 'Kinderen mogen van hun ouders niet meer komen'

Kind geeft eten aan geit (foto ter illustratie)
Kind geeft eten aan geit (foto ter illustratie) © Pixabay
Bij kinderboerderij Dierenhof zijn ze het helemaal zat. Dagelijks bedreiging, vandalisme en zelfs mishandeling van dieren. Maandagnacht werd er bij de kinderboerderij in het Rotterdamse Wijkpark Oude Westen ook nog ingebroken. Daarbij werden gereedschap en het koffiezetapparaat gestolen. Een grote tegenslag voor de kinderboerderij, die sowieso al in geldnood zit.
Volgens de kinderboerderij ligt de oorzaak bij het structurele gebrek aan toezicht in het Wijkpark Oude Westen. Het park wordt volgens omwonenden en vrijwilligers de afgelopen maanden meer dan ooit bevolkt door verslaafden en daklozen. “Er zijn nauwelijks kinderen meer. Die mogen van hun ouders niet naar het park komen”, vertelt Hinko.

Geiten bekogeld

Hij is al acht jaar vrijwilliger bij het Dierenhof en zichtbaar aangeslagen door de recente inbraak. “Dit is wel hét grote dieptepunt.” De vrijwilligers maakten al van alles mee: geiten werden bekogeld met stenen, bezoekers probeerden dieren te stelen, er werd gevoetbald met kippen en er was een vechtpartij waarbij iemand met een mes het gebouw van de kinderboerderij in rende.

'Er gebeuren heftige dingen'

In 2019 zijn door Stadsmarinier Rotterdam Centrum, Arwin Siermans, twee horecabeveiligers ingehuurd om het gebied in en rond het Wijkpark te surveilleren. Hij constateert een toename van dak- en thuislozen, ‘unheimische figuren’ en ‘verwarde personen’ die zich in het park begeven. “De twee beveiligers zijn zes dagen per week, vanaf ongeveer de lunch tot aan 19.00 uur in het park”, vertelt Arwin. De vrijwilligers en beheerders van het Dierenhof spreken dit echter tegen: “Met een beetje geluk zijn ze hier een paar minuten per dag.”
Ook Jennifer, een van de drie beheerders die sinds juni 2022 vrijwillig het beheer van het park op zich namen, ziet de beveiligers zelden in het park. “Ik zie ze niet vaak en als ze weg zijn, gebeuren er dingen. Laatst waren er op één dag drie gevechten in het park, zelfs met kettingen. Er gebeuren hele heftige dingen en dan zijn ze er niet.”

Dierenartskosten

Naast alle geweldsincidenten moet Jennifer, samen met de andere twee beheerders, met een zeer krappe begroting de eindjes aan elkaar zien te knopen. Onvoorziene dierenartskosten hebben een gat geslagen in het budget van het Dierenhof. Daarom is er een crowdfunding gestart. Maar dat lijkt het minste van haar zorgen. De bezoekersaantallen lopen door de onveilige sfeer in het park terug. “Als de politie al tegen je zegt dat je ‘s avonds beter niet in het park kan komen, is er iets mis.”
Dit bericht is van onze mediapartner OPEN Rotterdam