NATUUR

Natuurfilm over Rotterdamse haven krijgt kritiek van milieuorganisaties door medewerking BP en Shell

De egel speelt een hoofdrol in de natuurfilm Wild Port of Europe
De egel speelt een hoofdrol in de natuurfilm Wild Port of Europe © Veldkijker
Wild Port of Europe, een film over de natuur in en rondom de haven. Het was de grote opener van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR). Alleen was niet iedereen daar blij mee. "Een film die gesponsord is door grootvervuilers als BP en Shell hoort in deze tijd hier echt niet meer thuis", zegt directeur van Greenpeace, Andy Palmen, op Radio Rijnmond. In een open brief in het AD riep hij eerder op de dag al samen met 23 andere milieuorganisaties op om de film op de rest van het festival te weren.
Wat is er aan de hand? De Wild Port of Europe gaat over de biodiversiteit in de haven en laat zien hoe het met het natuurleven op die plek is. Wie de film bekijkt ziet in de aftiteling ineens twee opvallende namen staan: BP en Shell. Niet twee bedrijven die je snel met een natuurfilm associeert. Volgens Greenpeace en milieuclubs zoals Extinction Rebellion Rotterdam, Fossielvrij NL en Rotterdams klimaatinitiatief zouden de twee grote namen hebben meegewerkt om zichzelf een groen imago aan te meten.
Het zou de definitie van greenwashing zijn: het maatschappelijker groener voordoen dan je bent. Dat lieten de clubs al weten in een brief twee weken geleden aan de directie van het festival. Dat de film ook nog als opener wordt gebruikt, een belangrijke positie op zo'n festival, is ook niet juist, zeggen ze.
"Doordat BP en Shell erbij betrokken zijn verandert de boodschap van de film: het laat nu eerder zien hoe goed de natuur zich aanpast in een vervuilend gebied als de haven. En dat terwijl er klimaatverandering aan de gang is en het juist niet goed gaat met de biodiversiteit", zegt Palmen op Radio Rijnmond. De film heeft hij niet gezien, dit baseert hij op de diverse trailers die gepubliceerd zijn. "De film kan best prima zijn, maar het gaat ons erom dat die grootvervuilers op deze manier een podium krijgen."

Uitnodiging

Filmmaker Willem Berents ziet dat anders, zegt hij op Radio Rijnmond. Hij begrijpt niet waar de kritiek op zijn film vandaan komt. "Die bedrijven staan op de aftiteling, omdat wij toestemming van hen hebben gehad om op hun terrein in de haven te draaien. Het gebied zit op slot, je komt anders nergens", zegt hij. "Daarnaast waren er bij elkaar wel vijftig partijen betrokken bij de film. Bij de première dinsdag waren er ook natuurorganisaties aanwezig en die vonden het een mooie film."
De film kan best prima zijn, maar het gaat ons erom dat die grootvervuilers op deze manier een podium krijgen.
Andy Palmen - Directeur Greenpeace
Van een podium geven aan de twee bedrijven is volgens hem geen sprake. Hij zou, als Palmen de film heeft gezien, best met hem een inhoudelijk gesprek willen voeren over waar Wild Port of Europe voor staat. Volgens hem laat de film namelijk juist geen 'geromantiseerd beeld zien van het gebied'.
Voor de directeur van het WFFR, Raymond Lagerwaard, speelt deze kwestie al een aantal weken. Dat er woensdag een open brief in de krant staat, komt voor hem als een verrassing. "We hebben uitgebreid contact met hen gehad en ze uitgenodigd om de film te bekijken en dan een goed gesprek te voeren. Daar hebben we nog steeds geen reactie op ontvangen en toen kwam deze brief." Dat het op deze manier gegaan is, verbaast hem.

Welkom op festival

"Ze stellen terechte vragen en ik heb niks tegen hun uitgangspunt: wij zijn op het festival ook een voorstander van groen. Maar kom gewoon een keer langs, dan kunnen we het erover hebben. Ze zijn van harte welkom." Andy Palmen van Greenpeace laat desgevraagd weten hier niet op te zullen ingaan. Op persoonlijke titel zou hij de film ooit willen zien, maar niet nu op het festival.
Wild Port of Europe blijft de rest van het filmfestival wel draaien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl