CRISIS

Van de ene crisis in de andere: Giannis verkoopt desnoods zijn huis om zijn Griekse restaurant van de ondergang te redden

Giannis Michailidis houdt zijn hart vast: blijft zijn Griekse restaurant bestaan?
Giannis Michailidis houdt zijn hart vast: blijft zijn Griekse restaurant bestaan? © Rijnmond
Zijn vader begon de zaak in 1985, maar over een paar maanden kan het zomaar eens over en uit zijn voor Giannis Michailidis en zijn Grieks restaurant Olympia in hartje Rotterdam. Hij ging van 2.000 naar ruim 7.000 euro aan energielasten. Na corona net overleefd te hebben, wacht de restauranteigenaar een nieuwe uitdaging: "Er is nog een schuldenlast van 400.000 euro. En dan nu die enorm gestegen energierekening. Zonder compensatie van het Rijk redden we het niet."
Aan het einde van de ochtend loop ik de zaak aan de Schiedamse Vest binnen. Normaal gesproken is personeel in de keuken al bezig met het voorbereiden van de lunchgerechten. Vandaag niet. Nu is het stil. Alleen Giannis is binnen en hij staat bij de bar.
“Om energie te besparen zijn we gestopt met de lunch. We starten later, zodat we pas ’s middags de apparatuur aan hoeven te zetten. Dat scheelt weer iets. Je let nog meer op de inkoop, maar hoe goed je ook probeert te bezuinigen, die bedragen haal je er niet uit. Dat is onmogelijk. Het is een paar tientjes per dag.”
Moet deze restauranteigenaar zijn eigen huis verkopen om de zaak te redden?
Tot afgelopen december had Giannis een vast contract bij een energiebedrijf. Hij betaalde 2.000 euro per maand om al zijn apparatuur – afzuiging van de keuken, grills, het gyrosapparaat, de airco, vaatwassers – aan te kunnen zetten. Dat bedrag liep daarna op en nu tikt hij 7.500 euro per maand af.
Je kan ook geen 15 euro voor een broodje gyros vragen.
Giannis Michailidis - restauranteigenaar
Maar voor Giannis blijft het niet bij gestegen energieprijzen. Ook de inkoop van eten en dranken ging omhoog. En door personeelstekort zijn de salarissen gestegen. “Er komen rekeningen binnen, maar je kan ze niet betalen. Je wordt gebeld. Het lijkt wel of je wanbetaler ben, terwijl dat niet het geval is. Het is niet dat we het geld ergens anders voor gebruiken. Het komt gewoon niet binnen. Je kan het ook niet doorberekenen. Je moet dan 8 euro voor een biertje rekenen. Nou dan zit je ook in een lege zaak. Je kan ook geen 15 euro voor een broodje gyros vragen.”

Eigen huis verkopen?

Giannis heeft zijn bedrijf door de coronaperiode heen geloodst. De komende jaren moet hij nog 400.000 euro terugbetalen aan uitgestelde huur, belastingen en ontvangen steun. Dat allemaal zou allemaal net lukken, maar daar bovenop komen nu ook nog duizenden euro’s extra voor het energiebedrijf.
De hoop is dat het kabinet opnieuw met een steunpakket voor ondernemers komt. Maar de eerste geluiden zijn dat dat nog wel eens weken en misschien wel maanden kan duren. "Dat ga je niet redden. In uiterste nood moet ik mijn woning verkopen. Als ik die winst dan hierin stop dan is er nog iets mogelijk, maar waarom moet het zo ver komen. Als ondernemer doe je alles om je bedrijf te redden, maar om dan ook je huis te moeten verkopen. Dat zou toch niet moeten."
We dachten dat we een periode van herstel zouden krijgen, maar de gevolgen blijven zich opstapelen.
Marco Bunk - afdelingsbestuurder Koninklijke Horeca Nederland
Marco Bunk heeft een brasserie in Rotterdam-Alexander en is afdelingsbestuurder van Koninklijke Horeca Nederland. “We dachten dat we nu weer een periode van herstel zouden krijgen, maar de gevolgen blijven zich opstapelen. In eerste instantie hadden we het personeel dat moeizaam te vinden is. En nu ook de energieprijzen. Je hoort steeds vaker ondernemers die niet weten hoe ze de winter moeten doorkomen. Er zijn nu ook al ondernemers die dit niet vol kunnen houden en gaan stoppen." Om hoeveel het gaat weet hij niet.
Marco Bunk
Marco Bunk © Rijnmond

Hulp van gemeente Rotterdam hard nodig

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is in gesprek met het stadsbestuur over oplossingen. Dan gaat het om steunmaatregelen, maar ook om een flinke lobby naar de landelijke politiek. Een van de wensen is om net als tijdens de coronapandemie geen gemeentelijke belastingen te hoeven betalen. Dat kan tijdelijk, maar misschien is het wel mogelijk om het helemaal af te schaffen.
"De gemeente wil dit jaar weer beginnen met het innen van die gemeentelijke belastingen", zegt Bunk. "Dat is voor de ondernemers nu niet op te brengen. Een andere maatregel die de gemeente heeft genomen is dat de terrassen vergroot mochten worden. Dat heeft twee jaar gelopen. De ondernemers hopen dat dit langer kan duren of misschien ook wel permanent.”
Koninklijke Horeca Nederland over steun van de gemeente

Plannen Rotterdams college

Het nieuwe college in Rotterdam heeft zelf al plannen voor de horeca in de komende jaren bedacht en heeft die voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarin zijn ook maatregelen opgenomen om de ondernemers te steunen. Het voorstel is om de sluitingstijden van de horeca op uitgaansavonden te verruimen met een uur. Dat geldt niet voor de terrassen. Op een aantal locaties in de stad is die verruiming waarschijnlijk niet mogelijk om zo niet het woon- en leefklimaat te verstoren.
De afgelopen twee jaar konden horecaondernemers hun terrassen zonder vergunning uitbreiden. Gekeken wordt of dat ook in 2023 mogelijk is en daarna misschien permanent. Voorwaarde is wel dat het geen problemen oplevert voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens.
Vanuit de gemeenteraad is er wel begrip voor de voorstellen, behalve bij 50Plus en Partij voor de Dieren. 50Plus vindt dat de uitbreiding van de terrassen niet meer nodig is. De Partij voor de Dieren vindt dat het uitbreiden van de terrassen te veel ruimte inneemt. Ruud van der Velden van de PvdD: "Op bijvoorbeeld de Meent gaan voetgangers nu door ruimtegebrek op de weg lopen. Waarom wordt er niet gehandhaafd?" Wethouder Robert Simons heeft aangegeven dat er wettelijke regels zijn voor de ruimte om te wandelen. Hij zegt er nog eens naar te kijken, maar vraagt mensen elkaar een beetje de ruimte moeten geven. Dan is er geen probleem.
De PvdA is op zich wel voor uitbreiding van de sluitingstijden op vrijdag- en zaterdagavond, maar wil weten of dat overal in de stad moet of juist alleen op bepaalde plekken, bijvoorbeeld in de binnenstad. Leefbaar Rotterdam vraagt zich nog af hoe het dan met het openbaar vervoer zit als de horeca in het weekend langer openblijft.
Er zijn nu nog geen concrete afspraken over hulp aan ondernemers gemaakt. De wethouder verzamelt nu alle informatie en gaat het uitwerken tot een concreet plan. Naar verwachting wordt dit plan in december in de gemeenteraad besproken en er wordt dan over gestemd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl