nieuws

Luxe villa's in Grevelingenmeer krijgen groen licht van Schouwen-Duiveland

Op Brouwerseiland komen driehonderd luxe villa's
Op Brouwerseiland komen driehonderd luxe villa's
Het omstreden plan voor het project Brouwerseiland is een stap dichterbij. De meerderheid van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland geeft zijn zegen aan de bouw van kunstmatige eilanden met driehonderd luxe villa's in het Grevelingenmeer, vlakbij Port Zélande. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.
Tegen het plan wordt al lang actie gevoerd. Milieuorganisaties zijn bang voor schade aan de natuur. Surfers zeggen dat de bebouwing hen de wind uit de zeilen neemt. Een petitie tegen project Brouwerseiland is door 19.000 mensen ondertekend.
Ook werd een kilometerslang menselijk lint gevormd op de plek waar Brouwerseiland moet komen en knoopten surfers en schippers uit protest een zwarte vaan in de mast.
De meeste gemeenteraadsleden van Schouwen-Duiveland blijken gevoelig voor de economische betekenis van project Brouwerseiland. De villa's zouden een ander soort toeristen aantrekken: mensen in het hogere segment, die aardig wat te besteden hebben.
Over twee weken neemt de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland een definitief besluit. Maar daarmee is de kous nog niet af. Milieuorganisaties hebben al aangekondigd dat ze de plannen tot aan het hoogste rechtsorgaan zullen aanvechten.