GEZONDHEID

Rotterdam weigert uit principe aanvragen hulphonden voor mensen met psychische problemen

De hondenbelasting is in Rotterdam afgeschaft, maar in Hendrik-Ido-Ambacht betaal je bijna het hoogste  tarief van Nederland
De hondenbelasting is in Rotterdam afgeschaft, maar in Hendrik-Ido-Ambacht betaal je bijna het hoogste tarief van Nederland © Pixabay
Niet alleen blinde mensen maken gebruik van hulphonden, ook mensen met psychische problemen als PTSS blijken baat te hebben bij een speciaal daarvoor opgeleide hulphond. Alleen wordt dat niet vergoed door de zorgverzekering en moeten gemeentes dit zelf oppakken. Maar dat gebeurt niet in Rotterdam, zo blijkt uit onderzoek van de site Vers Beton samen met OPEN Rotterdam. De gemeente wijst dit soort verzoeken al jarenlang stelselmatig af.
Vers Beton en OPEN bekeken voor het onderzoek zo'n 141 brieven, rapporten en interne mails van de gemeente over het thema van de afgelopen vijf jaar. Daaruit komt naar voren dat, ondanks dat de gemeente zo'n aanvraag sinds 2019 mag vergoeden, ze dat toch steeds niet doet. "Het gaat slechts om een aantal gevallen - zes in vijf jaar - dus het zijn maar kleine aantallen", vertelt onderzoeker Willemijn Sneep aan Radio Rijnmond.
De documenten werden opgevraagd met de Wet Openbaarheid van Bestuur (inmiddels Overheid), waarbij wordt verzocht tot openbaarmaking van informatie over bestuurlijke aangelegenheden. "Begin 2021 leerde ik Miryam kennen, die in strijd was met de gemeente omdat ze geen hulphond kon krijgen voor haar PTSS", zegt Sneep. "Haar verhaal bleef mij dwarszitten, vandaar dat ik dat wilde uitzoeken."
De gemeente is vanuit de wet Maatschappelijke Ondersteuning verplicht om burgers te helpen om zelfredzaam te zijn in de maatschappij. Lukt dat niet, dan moet zij hulp bieden. "Miryam zou dat ook krijgen, maar wilde juist een hond zodat zij ook nog dingen kan doen, zoals een opleiding volgen." Daar dacht Rotterdam blijkbaar anders over. "Miryam ging zelfs naar de rechter met het probleem en kreeg gelijk. De rechter vond dat er niet goed genoeg was gekeken naar hoe ze voor haar specifiek de beste oplossing konden bieden."

Verandering

De gemeente moest haar verzoek opnieuw beoordelen. Na een jaar wees ze het opnieuw af en zit Miryam nog steeds zonder hond. Dat zou op grond zijn dat het niet bewezen effectief is voor mensen met bijvoorbeeld PTSS om een speciale hulphond te hebben. Terwijl dat wel zo is, zegt Sneep. Een crowdfundingsactie om toch een hond te kunnen betalen, dat hoeft van Miryam niet per se. "Het gaat haar er echt om dat er iets verandert binnen de organisatie."
Wie meer over het onderzoek wil lezen, klik dan hier.