ENERGIE

Kweker Plantise stopt ermee door stijgende energieprijzen, 400 mensen verliezen hun werk

Het kantoor van Plantise in Bleiswijk
Het kantoor van Plantise in Bleiswijk © Rijnmond
Plantise, een van de grootste plantenkwekers van Nederland, sluit per 1 april 2023 de deuren. Dat betekent dat 200 vaste werknemers en 200 flexkrachten over een aantal maanden hun baan verliezen. Volgens Plantise-CEO Marco Vermeulen zijn de gestegen energieprijzen een belangrijke oorzaak.
"Confronterend", vindt Marco Vermeulen de situatie. "Door de gestegen energieprijzen wordt alles wat wij inkopen duurder en dat wordt allemaal op ons doorberekend."
Vooral de elektriciteit is duurder geworden. En daardoor ook de materialen die de glastuinbouw gebruikt en moet inkopen. De inflatie zorgt ervoor dat werknemers een hoger loon eisen. Logisch, vindt Vermeulen, maar Plantise kan die gestegen bedrijfskosten niet goed op de producten doorberekenen. Dus ziji geldproblemen ontstaan. Er is nog bij banken en aandeelhouders aangeklopt voor financiering, maar dat mocht niet baten.

Bleiswijk

Plantise is gespecialiseerd in het kweken van biologische en reguliere groente- en sierteeltplanten, zowel in binnen- als buitenland. De Nederlandse vestigingen van Plantise staan in Bleiswijk, Baarlo, Kessel en Naaldwijk.
Vermeulen benadrukt: stoppen is de liefdevolle keuze. Dan hebben Plantise-werknemers nog een aantal maanden werk én tijd om een nieuwe baan te vinden. Als het bedrijf zou kiezen om het nog even aan te zien en te kijken of het energieplafond de bedrijfskosten genoeg kan drukken, dan zou Plantise alsnog failliet kunnen gaan. "En dan verliezen werknemers per direct hun baan. Zo pakken we onze verantwoordelijkheid."
Slecht nieuws melden is nooit makkelijk om te doen. Marco Vermeulen vertelt hieronder hoe het was om dat toch aan zijn vele medewerkers te moeten vertellen.
Tekst gaat door onder de video.
De plantenkweker neemt nu geen nieuwe orders meer aan. De focus ligt op uitstaande leveringen en de toekomst van de 200 vaste werknemers en 200 flexwerkers, zegt Vermeulen. Volgens de CEO wordt er gekeken naar een 'transitievergoeding' voor werknemers en gaat het bedrijf in gesprek met het UWV.

Sectorbrede zorgen

Het personeel van Plantise wordt in ieder geval bijgestaan door CNV Vakmensen. "Verschrikkelijk", noemt CNV-vakbondsbestuurder Jeroen Warnaar het sluiten van Plantise op Radio Rijnmond. "Dinsdag is het personeel geïnformeerd, toen kwamen de emoties natuurlijk los. Mensen als u en ik worden getroffen door de hoge prijs in de supermarkt, maar zij raken ook nog hun baan kwijt."
Directeur Vermeulen wil eerst de klap verwerken. Daarna gaat de vakbond het personeel helpen om nieuw werk te vinden. "Je kan zeggen dat het een periode is waarin ander werk beschikbaar is", zegt Warnaar, doelend op de personeelstekorten in veel sectoren. "Alleen niet iedereen past elke baan. We gaan goed kijken hoe we ze aan het werk kunnen helpen."
Het omvallen van Plantise is wel een veeg teken voor de glastuinbouwsector, denkt Vermeulen. Hij heeft geluiden gehoord dat andere tuinbouwers hun kassen 'koud of zonder licht' zetten. Warnaar voorziet reorganisaties binnen bedrijven in de sector en denkt dat meer sluitingen niet uit te sluiten zijn. "Laten we hopen dat het beperkt blijft en de werkgelegenheid overeind blijft."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl