FEYENOORD

Ooit keeper bij Feyenoord, nu gesetteld in Denemarken: Ramón ten Hove gaat 'supporteren' tegen Midtjylland

Ramón ten Hove in zijn tijd bij Feyenoord
Ramón ten Hove in zijn tijd bij Feyenoord © Orange Pictures
Minstens 600 Feyenoord-supporters, en waarschijnlijk flink wat meer, kijken donderdagavond in de MCH Arena naar het duel met FC Midtjylland. Een van hen is Ramón ten Hove, tegenwoordig actief bij Esbjerg fB. Feyenoord heeft een speciaal plekje in zijn hart. "Ik heb nog vaak contact met Justin Bijlow, bijvoorbeeld over onze kleintjes."
Het is de zomer van 2021, als Ten Hove zijn geliefde Rotterdam inruilt voor de Deense kustplaats Esbjerg. Tien jaar keepte de geboren Spijkenisser in verschillende jeugdelftallen van Feyenoord, waarin hij tussendoor nog een halfjaar werd verhuurd aan FC Dordrecht. Inmiddels is de 24-jarige Ten Hove 'helemaal gesetteld' in Denemarken, waar hij in maart van dit jaar vader werd van een dochter.
Esbjerg is maar een uurtje rijden vanaf Herning, de thuisbasis van FC Midtjylland. Ten Hove zit donderdagavond dan ook, op uitnodiging van Feyenoord, met zijn vriendin op de tribune. Zelf kocht hij ook nog twee kaartjes. Voor zijn moeder en een vriend van vroeger. Ten Hove senior past op zijn kleindochter.
"Ik ga Feyenoord supporteren", vertelt Ramón ten Hove enthousiast. "Ik doe ook een Feyenoord-shirtje aan. Wel onder een trui, want het is fris hier met veel wind. Feyenoord blijft altijd een speciaal plekje hebben voor mij, ik ben van jongs af aan fan. In de tien jaar daar voelde de club als een familie, ik had het altijd super naar mijn zin. Mijn vertrek heeft daar niets aan veranderd, ik volg nog steeds elke wedstrijd."

Kleintjes

Ook heeft Ten Hove nog altijd contact met veel oud-ploeggenoten. "Met Lutsharel (Geertruida, red.) en Tein (Troost, red.) bijvoorbeeld, maar ook met Justin (Bijlow, red.) heb ik nog vaak contact. Bijvoorbeeld over onze kleintjes, Justin is ook net vader geworden. We bespreken vanalles en steunen elkaar altijd."
Ten Hove noemt vader worden 'het mooiste dat er is'. "Zeker als je thuiskomt na de training en het niet ging zoals je wil. Als je haar ziet lachen kun je alles vergeten."

Kracht als zwakte

Terug naar donderdagavond. Ondanks dat Ten Hove zelf nog niet tegen FC Midtjylland speelde, Esbjerg speelt inmiddels op het derde niveau van Denemarken, heeft hij wel een goed beeld van de huidige nummer zeven van de Deense competitie.
"Ze bestaan nog niet zo lang, maar hebben een goede tijd gehad. Dit seizoen is het wat minder. Het is een van de weinige clubs in Denemarken die wil voetballen. Normaal wordt hier vrij snel de lange bal gespeeld. Ze zijn ook niet bang voor fysieke duels en hebben veel snelheid voorin. Dat is het grootste gevaar, met de ruimte die Feyenoord met het druk zetten weggeeft."
Maar de kracht van Midtjylland is meteen ook de zwakte, vertelt Ten Hove. "Ze willen voetballen, maar dat is niet hun grootste kwaliteit. Als Feyenoord druk zet kunnen ze veel de bal winnen. Feyenoord moet ook geduldig zijn in de opbouw en toeslaan met de buitenspelers."
Spelers van FC Midtjylland vieren een doelpunt in de voorbereiding
Spelers van FC Midtjylland vieren een doelpunt in de voorbereiding © Filip Lanszweert/Photonews
"Feyenoord moet Midtjylland niet onderschatten, maar er liggen wel kansen. De kwaliteit van deze ploeg is dat ze kunnen verrassen, maar dat is ook hun gevaar. Ze staan elke wedstrijd anders op het veld, je weet niet wat je kunt verwachten. De ene week winnen ze van Lazio of FC Kopenhagen, de week erna verspelen ze weer punten tegen de kleinste ploegen."
Al bij al verwacht Ten Hove een overwinning voor Feyenoord. 1-3. Doelpunten van Orkun Kökcü ("met een afstandsschot, dat begrijp je ook wel"), Danilo en Javairô Dilrosun.