FEYENOORD

LONGREAD: Hoe de Feyenoord-supporters de trip naar de saaiste bestemming aller tijden nooit hadden willen missen

Feyenoord-supporters in Denemarken
Feyenoord-supporters in Denemarken © Rijnmond
Na de finale in Tirana mocht het Legioen eindelijk weer Europa in. Bestemming werd Herning, het Dronten van Denemarken. En toch was er geen Feyenoord-supporter die deze uitwedstrijd had willen missen.
Als je direct een Bulgaars bestelbusje op de parkeerplaats ziet, je verwelkomd wordt door drie vierkante mastodonten - één met een ouderwets pikhouweel in de hand, een ander met een blik pils van een ondefinieerbaar huismerk - en langs het verlaten industrieterrein een groot met vogelpoep bedekt bord van Ellen Hotel prijkt, dan weet je dat Dennis van Eersel een overnachting heeft geboekt als tussenstop richting Herning. Een nieuw Europees avontuur met Feyenoord is begonnen.
Je zou het misschien niet zeggen, maar Het Legioen is de laatste jaren verwend met allerlei bekende en minder bekende bestemmingen. Van Manchester tot Tblisi en van Praag tot Rijeka. Nu is FC Midtjylland de eerste Europese uitwedstrijd waar uitsupporters welkom zijn.
De club waar een vermogende Deen ruim twintig jaar geleden een betonnen bak op een weiland heeft laten bouwen, vijf kilometer buiten het centrum van Herning. Zeg maar het Dronten van Denemarken. Of zoals supporter Robin het vol zelfmedelijden verwoordt: "Hier is werkelijk zo weinig te beleven, dat je als Feyenoorder wel wordt gedwongen om te drinken."

'Alle voetbalsupporters lijken op elkaar'

In de Fox and Hounds vallen Kees (‘met een K’) en Ans (‘met een A’) uit Boxtel direct op. Niet omdat het echtpaar de gemiddelde leeftijd omhoog haalt, maar Kees roert in een bak koffie en Ans nipt aan haar sinas. Het is woensdagmiddag en de ruilhandel van kaarten is in volle gang. De 600 kaarten voor het uitvak waren in een paar minuten uitverkocht, maar al snel wordt duidelijk dat donderdagavond ook op andere vakken van de MCH Arena honderden Feyenoord-supporters zullen zitten.
Kees krijgt van Polska - een Poolse Feyenoorder die in België woont - een kaart voor vak 2. Ans zit in vak 4-5-6. Dat ziet Polski, weer een andere supporter met vergelijkbare bijnaam om het makkelijk te houden. Polski wil wel van kaart ruilen. Zo zitten Kees en Ans bij elkaar en kunnen zij samen hun vakantie van een week in Denemarken afsluiten.
De Brabanders zijn al een week aan het rondreizen door Denemarken. Het is leuk, maar toch ontbreekt er iets: een voetbalcultuur. "Als ik een lichtmast zie, moet ik er gewoon zo snel mogelijk naartoe", vertelt Kees. "En hier hebben we nergens iets gezien."
Kees opent een foto-album op z’n mobiele telefoon. Kees in een stadion in Lima. Kees op een trainingsveld in de Zwitserse Alpen. Kees op een staantribune in Irkoetsk. En overal met dezelfde Feyenoord-vlag. Ans: "Die zit standaard in onze tas. Net als stickers." Vlag, stickers, paspoort, tandenborstel. In die volgorde. Een vanzelfsprekendheid voor Kees en Ans.
Kees in het stadion van Irkoetsk
Kees op een staantribune in Irkoetsk
Kees op een staantribune in Irkoetsk © Privé
Het wordt drukker en drukker in de Deense kroeg. Ans is qua vrouwen veruit in de minderheid. Bussie schat de verhouding één op tien. Bij Europese wedstrijden is het eerder één op twintig. "Dan zal ik wel vooral naar de vrouwen kijken", is de verklaring van Bussie.
'AAAAARRRRRGGGGHHHHH FEEEEEYENOOOOORD!' Subtiel wordt kenbaar gemaakt dat de groep van café ‘t Kruispunt op de hoek van de Beijerlandselaan ook binnen is. Onder hen trouwens twee vrouwen. De één draagt een zwarte Australian-trainingsbroek, de ander zwart-paarse Nike Air Max en een schoudertas met de tekst Wanna Play? uit de kledinglijn van DJ Paul Elstak. De jaren '90 hebben Herning ook bereikt.

Tweede familie

Omdat er in tegenstelling tot bijvoorbeeld Belgrado en Tirana binnen niet gerookt mag worden, staan er buiten ongeveer twintig supporters lekker te paffen. Ook hier een vrouw, die we vorig jaar meerdere keren hebben gezien: Mary uit Roosendaal. Naar eigen zeggen altijd al een 'mannenmens' geweest. "Want vrouwen zeuren altijd zo. Kwam Pellè bij ons spelen, had je ineens allemaal vrouwen die ook ineens Feyenoorder werden. Hou eens op, zeg."
Mary gaat al naar Feyenoord sinds 1992, toen zij verliefd werd op de club na een Europese wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Jarenlang bezocht zij de wedstrijden met haar man Arno, altijd op Vak J. Totdat hij op 39-jarige leeftijd tijdens zijn werk als hoofduitvoerder bij wegwerkzaamheden aan de A2 bij Den Bosch werd doodgereden door een veegzuigwagen. Bij de uitvaart legde Gerard Meijer een handdoek op zijn kist.
Ook al was de stoel naast haar op Vak J leeg, geen moment twijfelde Mary om zonder haar man naar Feyenoord te gaan. "Want Feyenoord is mijn tweede familie." Inmiddels is zij gelukkig met Rick, die niet geheel toevallig ook bezit over een enorme dosis clubliefde. Dus hebben zij ook de reis naar Herning gemaakt. Al ging het niet zonder obstakels.
Om niet te hoeven haasten, boekte Mary een hotelkamer naast de luchthaven van Charleroi. Maar wel voor de nacht van woensdag op donderdag in plaats van een nacht eerder. En het hotel zat vol, ook met veel andere supporters. Onder hen Geert, die in vloeiend Frans een stretcher regelde en zijn boxspring afstond aan Mary en Rick om zelf op het krakkemikkige bed te slapen. Mand in mand, kameraden.
Feyenoord-supporters vieren een feestje in de stad in Denemarken
Feyenoord-supporters vieren een feestje in de stad in Denemarken © Rijnmond
Net na 19.00 uur is de Fox and Hounds afgeladen vol met ruim 500 Feyenoord-supprters en een handjevol Denen. Eén van hen is een blonde tot in haar nek getattoeerde dame, die aan de bar bedelt om Deense Kronen. Haar conversatie met een Nederlandse jongeman verloopt niet heel vriendelijk.
“Ze zei dat ik naar stront stonk, dus ik gooide m’n bier in haar gezicht”, legt de Feyenoord-supporter later uit. “Ik had trouwens ‘s middags nog gedoucht.” De vrouw twijfelt geen moment en gooit een ander biertje terug. Een partijtje matten zou de volgende stap zijn, maar zo ver komt het niet. “Als man sla je geen vrouwen.”
Een minuut later komt de Rotterdamse gabberin polshoogte nemen. En zij wacht niet het antwoord af op de vraag Wanna Play? Zonder na te denken haalt ze met links uit en de catfight is begonnen. Alle andere aanwezigen drinken rustig door, doen een stap opzij en geven de dames alle ruimte om hun vete uit te vechten. Na een half minuutje rollebollen eindigt dit onderonsje in een gelijkspel en wordt de Deense de kroeg uitgezet.
Als het huis van de vader van Nicolai Jørgensen een toeristische plekpleister is voor een gedeelte van Legioen, evenals het textielmuseum, dan weet je dat er werkelijk waar helemaal niks te beleven is in Herning. De drie Ierse pubs in het centrum draaien op deze wedstrijddag elk een maandomzet. PSV ging vorig seizoen op bezoek bij FC Midtjylland, Ajax het jaar ervoor. “Voor mij lijken alle voetbalsupporters op elkaar”, zegt een beveiliger van The Old Irish Pub. “Alleen Feyenoord is wel met heel veel supporters hier.”

Kamer 1908

Wat woensdag al duidelijk was, wordt donderdag nogmaals bevestigd. Feyenoord brengt minimaal het dubbele, misschien wel het drievoudige aantal supporters met zich mee dan de 600 die verzekerd zijn van een kaart in het uitvak. Het merendeel behoort dus bij de FLKG, de Feyenoord Losse Kaarten Groep.
Veel van hen slapen in het Scandic Regina Hotel. Jeffrey uit Lekkerkerk en Dennis uit Raamsdonksveer bijvoorbeeld, al hebben zij een diamond card waardoor een plek op het uitvak verzekerd is. Zij ontmoetten elkaar jaren geleden bij de kansloos verloren uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña en reizen sindsdien gezamenlijk door heel Europa. Ook al zullen zij Herninng niet snel met het gezin bezoeken, toch prijzen zij zich momenteel dolgelukkig. Want zij slapen op de allermooiste kamer van het Scandic Regina Hotel. Trots laten zij de kamersleutel zien. Kamer 1908. “Mooi, hè? Maar vertel niet dat we in Bern ooit sliepen in kamer 410", refererend aan een van de fanatiekere vakken in de Johan Cruijff Arena.
Te mooi om waar te zijn: hotelkamer 1908
Te mooi om waar te zijn: hotelkamer 1908 © Rijnmond
Een oudere man met een lichte beperking parkeert zijn driewieler voor de Fox and Hounds. Hij stapt af om de lege flessen bier in een plastic tas te doen. Een jongen van midden in de twintig drukt hem een bankbiljet in z’n hand. Er wordt wat gezongen, gedronken en iedereen twijfelt geen moment over een overwinning op de nummer 7 uit de Deense competitie. De vriendengroep van Mike en Kevin heeft zelfs al een hotel geboekt voor de finale in Boedapest. En ook maar een optie voor een hotel in Praag, waar dit jaar de Conference League eindigt.
Net als in andere Europese steden organiseert supportersgroep De Noordzijde een mars richting het stadion. Zeker 1000 Feyenoorders lopen achter het spandoek met de tekst 'Feyenoord Internationaal'. Dit keer niet langs de Astronomische Klok van Praag of door de binnenstad van Manchester, maar langs een weiland in Midden-Jutland. De regen maakt het af.
De mars van Het Legioen naar de MCH Arena voor FC Midtjylland-Feyenoord

Beveiligers Mo en Marcus

Tot opluchting van iedere supporter wordt er bij de ingangen van de MCH Arena nergens naar een identiteitsbewijs gevraagd. Je loopt werkelijk waar overal vrij naar binnen. Als twee Feyenoord-supporters op de deur kloppen van de perskamer wordt er vriendelijk open gedaan. Vijf minuten later tappen zij in dezelfde ruimte hun eigen bier.
Een half uur voor de aftrap is er het eerste opstootje. Twee Denen rennen het veld over, achterna gezeten door vijf Feyenoord-supporters van begin twintig. Drie worden tegen gehouden door Feyenoords huisbeveiliger Mo en verdediger Marcus Pedersen. Twee klimmen moeiteloos over een klein hekje, vluchten de tribune op en worden in de hoek in de kraag gevat en het stadion uitgezet.
Inmiddels is het ook aan de kant van de FC Midtjylland-aanhang onrustig. Zo’n 150 Feyenoorders zitten direct naast hen, zonder hek ertussen. Als de Deense ultra’s voor hen onbekend gezang horen, halen zij verhaal. Heel kort worden er over en weer tikken uitgedeeld, spuugklodders vliegen rond en de beveiliging grijpt in. Het groepje Nederlanders wordt direct tegenover hun oude plek geplaatst, pal naast het uitvak van Feyenoord.
Aan de lange zijde naast het uitvak zit ook een gedeelte van Het Legioen. Vanaf hier heb je een vrije doortocht richting de Deense harde kern. Halverwege de eerste helft maakt een groepje van twintig tot dertig vervelia’s misbruik van de Deense gastvrijheid. Tot een confrontatie met de supportersschare van FC Midtjylland komt het niet, want de politie grijpt in en slaat hen terug naar het vak. In het overleg voorafgaand aan dit duel had Feyenoord bij de thuisclub nog aangedrongen om vooral geen vrije verkoop toe te staan. Bij volgende Europese ontmoetingen kan nu aangetoond worden waarom. Ook al is er geen sprake van buitensporig geweld zoals in Deense media te lezen is; het gedrag van een klein groepje Feyenoord-supporters zorgt er wel voor dat de club nog verder onder het vergrootglas van de UEFA komt te liggen.
Waar je ook zit, overal zie je dat Feyenoord op het veld teleurstelt. Dat aanschouwen Thijs, Maurice en Jasper uit Leusden ook. Via de werkgever van Maurice hebben zij tickets gekregen voor de VIP-tribune. Twee rijen achter hen zitten nog vier Feyenoorders, waarvan er één het presteert om vanaf minuut één onophoudelijk 'SLÓÓÓT' te roepen. “Ja, sorry, hij is een dagje uit. We krijgen geld voor hem”, is de uitleg als er halverwege de tweede helft vragend wordt omgekeken.
Na afloop lopen de Leusdense vrienden naar de rand van het veld, net als tientallen andere Feyenoord-supporters. Jesper krijgt het shirt van Quinten Timber. Euforisch toont hij het met zweet doordrenkte shirt. Geheel toevallig verlaat Jesper tegelijkertijd met Feyenoords nummer 8 het stadion.
J: “Ik heb je voor de camera van RIjnmond nog uitgebreid bedankt zojuist.”
Q: “Dat is mooi. Ben je er zondag ook bij?”
J: “Ik wel. En in Graz ook. Jij ook?”
Q: “Daar ga ik wel vanuit.”
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl.