nieuws

Justitie hekelt "rookgordijn" in omkopingsaffaire bij politie en defensie

De Rotterdamse rechtbank
De Rotterdamse rechtbank
Het Openbaar Ministerie is dinsdag fel van leer getrokken tegen de raadslieden van vier defensie- en twee politieambtenaren die in Rotterdam terechtstaan voor het aannemen van steekpenningen en gunsten van de auto-industrie.
De corruptiezaak draait om de omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van dienstauto´s van een bepaald merk. Daarmee waren honderden miljoenen euro´s gemoeid.
De officier van justitie verwijt de verdediging de afgelopen twee weken "een rookgordijn'' te hebben opgetrokken in de media.
In die berichten zijn volgens de aanklager onterecht verdenkingen geuit aan het adres van de oud-defensieministers Eimert van Middelkoop en Henk Kamp. Daardoor wordt volgens hem de aandacht afgeleid van ware zaak, de omkoping met reizen, giften en gunsten van ambtenaren.
De ministers staan in het strafdossier voor het ontvangen van gratis navigatie-cd’s ter waarde van 250 euro en korting op een servicebeurt (Kamp) en de vraag om een gratis vervangende dienstauto (Van Middelkoop).
De officier van justitie noemt de kwesties rond de ministers "compleet onvergelijkbare zaken'' in verhouding tot de verdenkingen aan het adres van de vervolgde ambtenaren en autoverkopers.
Hij heeft na de berichtgeving het dossier bekeken en handhaaft zijn oordeel dat geen aanleiding bestaat tot nader onderzoek naar Kamp en Van Middelkoop.
De navigatie-cd's die Kamp ontving leidt volgens de officier op geen enkele wijze tot een verdenking. Datzelfde geldt voor Van Middelkoop.
De zaak is dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld. Enkele raadslieden van de verdachten hebben de rechtbank gevraagd om de bewindslieden als getuige te mogen horen.