TREIN

Chaos op het spoor: NS schrapt treinen naar Utrecht en tot vrijdagochtend geen treinen tussen Gorinchem en Geldermalsen

Een NS-intercity
Een NS-intercity © Archief/Rick Huijzer
De NS schrapt donderdag door het hele land treinen vanwege het personeelstekort. Ook rijden er tot vrijdagochtend geen treinen tussen Gorinchem en Geldermalsen én rijdt er niets tussen Dordrecht en Geldermalsen.
Volgens een woordvoerder van de NS voelen we nu de gevolgen van het personeelstekort, gecombineerd met het kouder wordende weer. In de herfst en winter rukt corona op, wat zorgt voor ziekteverzuim bij NS-personeel. Daardoor zijn er steeds minder mensen om treinen te laten rijden. Ook een eventuele griepgolf kan voor uitval zorgen. Zo rijdt nu bijvoorbeeld maar de helft van de intercity's tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.
De NS kijkt nu 'per dag' hoe het met de personeelssituatie zit. Het zou kunnen dat vrijdag alle treinen weer rijden, zegt een woordvoerder. Maar als er personeel blijft uitvallen, dan kan de dienstregeling evengoed vaker en verder worden verstoord.

Situatie rondom Gorinchem

Tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden donderdag geen treinen door een kabelbreuk, laat regionale vervoerder Qbuzz weten. Hetzelfde geldt voor de treinverbinding tussen Gorinchem en Geldermalsen. Daar is bij Leerdam een vrachtwagen met een te hoge kraan door de bovenleiding heen gereden. Het herstel duurt de rest van de dag nog. Naar verwachting kan het normale treinverkeer vrijdagochtend weer van start, laat ProRail weten.