nieuws

Gemeenten willen compensatie voor bijstandsuitkeringen

geld-euro-biljetten
geld-euro-biljetten
Gemeenten eisen van het zittende kabinet alsnog 270 miljoen euro compensatie voor de tekorten die zij hebben op de bijstandsuitkeringen. In een motie legden zij in overgrote meerderheid woensdag die claim vast op een vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Goes.
De gemeenten zeggen dat het huidige kabinet de situatie veel te rooskleurig heeft voorgesteld, onder meer door de toestroom van erkende vluchtelingen (statushouders) niet goed te begroten. Er zijn taken aan de gemeenten overgedragen, maar de financiering daarvan schiet tekort.
De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) zegt dat alleen zijn stad al 50 tot 60 miljoen euro toelegt op de bijstandsuitkeringen. "De grens is bereikt. Dat gaat ten koste van andere gemeentelijke taken.”

Boter bij de vis


Volgens de VNG moet 90 procent van de gemeenten geld uit eigen middelen bijdragen aan de bijstandsuitkeringen, terwijl er geen enkele invloed is op de hoogte van de uitkeringen of het indammen van de aantallen.
VNG-voorzitter Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, wil met het nieuwe kabinet afspraken maken, maar legt de rekening voorlopig neer bij de demissionaire ploeg. "We doen een oproep aan het demissionaire kabinet, nu de formatie lang op zich laat wachten: los het tekort op de bijstand op. Doe boter bij die vis.”