VERKEER

Metersgroot spandoek tegen sluipverkeer: 'Dit geeft de emotie en spanning in deze wijk aan'

Er is een groot spandoek opgehangen tegen het sluipverkeer in de buurt
Er is een groot spandoek opgehangen tegen het sluipverkeer in de buurt © Desiree Valten (Via OPEN Rotterdam)
Bewoners van de Rotterdamse wijk Kralingseveer zijn klaar met de verkeersonveilige situaties op de IJsselmondselaan. Automobilisten zouden al jaren de straat gebruiken als racebaan en dat is alleen maar erger geworden sinds de aanpak van De Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel. Ook zijn er zorgen over een toename van verkeer door de toekomstige metamorfose van het Rivium. Met een groot spandoek ‘Geen sluipverkeer door Kralingseveer’ hopen de bewoners eindelijk de rust terug te krijgen in hun geliefde straat.
"Zolang dat ik weet is het al een probleem", vertelt Jessica van Ballegooijen, die al bijna haar hele leven op de IJsselmondselaan woont, aan OPEN Rotterdam. "Soms zit je aan de keukentafel en dan hoor je ze wel, maar zie je ze niet eens rijden. Zo snel gaat het." Volgens de 34-jarige Rotterdamse levert het gevaarlijke situaties op. Zo kunnen kinderen niet meer veilig oversteken naar de grote speeltuin en komt het ook geregeld voor dat geparkeerde auto’s geschampt worden door automobilisten.
Een geschampte auto
Een geschampte auto © Desiree Valten (via OPEN Rotterdam)
Er is volgens de bewoners al veel geprobeerd om het probleem te verminderen. Van ‘slow down’-poppetjes aan de kant van de weg tot drempels, maar dat laatste was zeker geen succes: "De huizen hier zijn oud, als ze hard over de drempels rijden ontstaan er scheuren in de huizen door de trillingen". Ook heeft de politie onlangs extra snelheidscontroles uitgevoerd, maar dat heeft volgens Jessica niets opgeleverd. "We wachten nu af wat de wijkraad zegt. Zij zijn er ook mee bezig en anders beginnen we een handtekeningenactie."
De IJsselmondselaan
De IJsselmondselaan © Desiree Valten (via OPEN Rotterdam)

Emotie en spanning

Ilse Sandee-Van der Meer is lid van de wijkraad Kralingseveer en neemt alle ervaringen en meningen over dit onderwerp mee voor afspraken binnen het Wijkakkoord. De afgelopen periode zijn er verschillende gesprekken geweest met de gemeente, evenals met bewoners over de situatie aan de IJsselmondselaan.
"Het spandoek is niet van ons, maar het geeft wel de emotie en spanning in de wijk aan", zegt het wijkraadslid. Zij hoopt dat de gemeente, eventueel met een verkeersdeskundige, opnieuw goed gaat kijken naar de beste situatie voor de wijk. Tot die tijd verzamelt de wijkraad zoveel mogelijk ervaringen van bewoners.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.