POLITIE

Op deze manier wil de politie ouderen behoeden voor cybercriminaliteit

De interactieve video werd voor het eerst getoond in zorgcentrum Merwelanden
De interactieve video werd voor het eerst getoond in zorgcentrum Merwelanden © RTV Dordrecht
Kinderen die hun ouders om hulp vragen of een nieuwe onlineflirt die vraagt om geld. Ouderen krijgen steeds vaker te maken met cybercriminaliteit. Een interactieve video van de politie moet ouderen bewustmaken van de gevaren die hierin schuilgaan.
Een groep Dordtse senioren krijgt deze week de landelijke primeur in zorgcentrum De Merwelanden en mag de video zien tijdens een bijeenkomst van de politie en de Veiligheidsalliantie Rijnmond. Ze worden daarin geconfronteerd met verschillende scenario's.
Een vrouw ontvangt bijvoorbeeld een mail van een energiemaatschappij met de vraag of ze het achterstallige bedrag toch nog zou willen betalen. De video wordt dan gestopt en de deelnemers van de bijeenkomst krijgen de tijd om te reageren op de situatie. Gaan ze het geld overmaken, ja of nee?
“Nee hoor, ik zou het niet vertrouwen”, roept een vrouw luid en duidelijk. De meeste bejaarden zijn het er met elkaar eens, ze willen het bedrag niet overmaken. Maar wat ze wel willen… “Mag het geluid wat harder?”

Honderden meldingen

Cybercrimialiteit komt steeds vaker voor, zegt Jeroen van Mierle, expert senioren en veiligheid bij de politie. “Voor corona werden er honderd meldingen per week gemaakt van cybercriminaliteit, tijdens corona werden dat zevenhonderd meldingen per week en dus honderd meldingen per dag”, legt hij uit. "Het moment dat het je overkomt, hebben veel mensen toch een schaamtegevoel en durven ze er eigenlijk niet over te praten."
Op de vraag of de ouderen zelf al wel eens zo'n vreemd appje of mailtje hebben gehad, reageren velen bevestigend. "Het was heel vervelend, ik kreeg toen een appje dat ik iets moest betalen. Ik dacht: dat klopt helemaal niet", legt een van hen uit aan RTV Dordrecht. Een andere vrouw herkent het ook. "Dat gebeurde heel wat jaren terug."
Niet alleen ouderen zijn slachtoffer van cybercriminaliteit, ook jongeren kunnen aan het kortste eind trekken. "In de leeftijdsgroep van 20- tot 30-jarigen komt het ook vaak voor, maar dan bij het online shoppen. Hier wordt alleen veel minder over gepraat”, zegt Martijn Vroom van de Veiligheidsalliantie Rijnmond en burgemeester van Krimpen aan den Ijssel.

Verkommeren en verpieteren

Volgens hem is de impact alleen groter bij de senioren. "Hun vertrouwen in de bank, in hun telefoon, hun vertrouwen in digitale dingen gaat dan zo achteruit dat ouderen nog verder verkommeren en verpieteren”, legt Vroom uit. "Praat er nou ook eens mee met je opa of je buurman, want het is iets waar je met elkaar scherp op moet zijn. Heel veel mensen denken dat het hen niet overkomt, maar jawel. Misschien niet nu, maar later."
Om zo veel ouderen bewust te maken van de gevaren van het internet wordt de films straks ook in andere delen van het land getoond.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl