OPMERKELIJK

'Vastgoedboer' Kees komt met boerenlied 'Dit Land': 'Schei eens uit met boos zijn op elkaar'

Wie de videoclip van 'Dit Land' bekijkt, ziet vooral veel rondom de boer terugkomen
Wie de videoclip van 'Dit Land' bekijkt, ziet vooral veel rondom de boer terugkomen © Rijnmond
Normaal zit de Rotterdamse vastgoedondernemer Kees van der Mark helemaal niet in de muziekwereld. Toch is er door zijn toedoen een speciaal 'protestlied dat oproept tot verbroedering' gekomen. 'Dit Land' heet het, van De Broederschap. Wie de videoclip bekijkt ziet vooral veel beelden van boeren terugkomen. "Maar, het nummer staat voor veel meer: denk aan alle andere crisissen die nu spelen."
'Een boodschap van hoop, in een land waar de zorgen groot zijn. We hebben iets om na te laten, aan de generaties na ons. Want Dit Land, dat is van jou.' Daarna zien we vijf mannen op een rij, De Broederschap bestaande uit Bryan B., Gino Politi, Björn Kragt, Jurgen Jonkers en Rob Janssen. "Nee het zijn zelf geen boeren", lacht Van der Mark. "Het zijn gewoon zangers die bij dit project zijn gezocht."
Woensdag werd het nummer officieël gepresenteerd, na de persconferentie van Johan Remkes over de stikstofbrief. Onder andere Caroline van der Plas, en Natuur en Stikstof minister Christianne van der Wal hebben het kunnen beluisteren. Op YouTube heeft de videoclip na een dag al 18.000 views. "Ik krijg er kippenvel van. Iemand op Twitter schreef zelfs dat dit het nieuwe volkslied moet worden."
Maar hoe raakt een 'vastgoedboer' nu verzeild in een 'protestlied'? Het antwoord: Zuid-Afrika. "Ik kom daar veel, het is het land van mijn dromen. Ik ben gek op de muziek daar en ik kwam een mooi nummer tegen, Die Land." Hij kan de tekst in het liet goed verstaan. Deze tekst, die bijna een één op één vertaling is van de Nederlandse versie nu, greep hem gelijk aan. "Het is zo'n mooi nummer: ik dacht hier moet een Nederlandse versie van komen."

Één man

Via een buurman die toevallig contacten had met Hermes House Band, probeerde hij het bij hun management. Dat liep op niks uit. Uiteindelijk kwam hij in contact met de voormalige manager van Frans Bauer, Riny Schreyenberg. "Die zag er wel wat in en toen begon het."
Van der Mark kreeg de rechten van het originele nummer en begon samen met Schreyenberg een team bestaande uit een producer, distributeur en schrijver bij elkaar te zoeken. Zanger Rob Janssen was als eerste van de partij en daarna volgden de andere vier mannen. En zo was De Broederschap geboren.
Geld verdient hij er tot nu toe niet aan, maar daar gaat het hem ook niet om. "Ik vind dit leuk om te doen, juist in een tijd als deze. Mocht er toch iets binnenkomen op een manier, dan gaat dat naar Agractie."
Hij hoopt vooral dat zoveel mogelijk mensen het lied en de boodschap daarvan horen. "Schei toch eens uit met dat geneuzel: mensen zijn boos op Rutte, of een boer, of die ene vluchteling of op inflatie. We moeten weer eens als één man achter elkaar gaan staan."
En of Van der Mark in de muziekwereld blijft? Als het aan hem ligt nog wel even. "Ik wil nog een lied vinden en naar het Nederlands vertalen dat ook zo'n mooie verbroederingsboodschap heeft."
Maandag komt 'Dit Land' ook op Spotify te staan. Hij hoopt dat uiteindelijk zo'n 1,5 miljoen mensen het zullen beluisteren. "Dat zou ik mooi vinden."