nieuws

Jeugdwerkloosheid daalt. Maar niet in Rotterdam

Het aantal jongeren dat op zoek is naar een baan is in jaren niet zo laag geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statisiek. Maar Rotterdam vormt een uitzondering. Daar stijgt de werkloosheid onder mensen tot 25 jaar juist.
Voor de economische crisis zat ongeveer 12 procent van de Rotterdamse jongeren zonder werk. Nu is dat percentage gestegen naar 18 procent. Dat is bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.
Wethouder Maarten Struijvenberg van werkgelegenheid heeft een andere lezing van de cijfers en stelt dat Rotterdam prima op koers ligt in zijn strijd tegen de jeugdwerkloosheid. "Ons doel voor 2017 hebben we inmiddels gehaald." Hij is blij dat steeds minder jeugdigen een beroep doen op een uitkering.
Leando Brewster is ervaringsdeskundige. Als jongere was hij ruim twee jaar werkloos. Een zware tijd. "Ik wilde wat doen. Onder de mensen zijn. Werkloos zijn betekende stress voor me. Alle afwijzingen op sollicitatiebrieven. Op een gegeven moment had ik de moed opgegeven."
De aanhouder wint en het kwam gelukkig helemaal goed met Leando die nu als kelner bij het Rotterdamse Hotel Bazar werkt. De coaches van stadsdeel IJsselmonde hielpen hem in zijn zoektocht.
"Blijf in jezelf geloven en geef niet op. Hoe moeilijk het ook is en hoe depressief je zo soms ook bent. Als je volhoudt krijg je uiteindelijk de baan die je wilt. Of in ieder geval een baan waar je mee van start kunt."
In heel Nederland is het aantal jongeren met een baan op ongeveer hetzelfde niveau als voor de economische neergang.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl