CRISIS

Dure jaarwisseling in zicht: oliebollenprijs rijst de pan uit

Voor een bol met poedersuiker betaal je deze winter een stuk meer
Voor een bol met poedersuiker betaal je deze winter een stuk meer © Pixabay
Volgend weekend ruik je ze weer op elke hoek van de straat: oliebollen! Vanaf 15 oktober mogen ook de oliebollenkramen in Rotterdam open en dus wordt de frituurpan opgewarmd, de kraam ingericht en het beslag bereid. Dat oliebollen een luxe zijn, wordt dit jaar extra duidelijk. Een bol is tot wel 20 procent duurder, blijkt uit een rondgang door de regio. "Ook wij zitten in de wurggreep", zegt oliebollenkampioen Richard Visser.
Voor veel oliebollenbakkers is het dit jaar een extra uitdaging om voor een redelijke prijs een lekkere oliebol aan te bieden. "Het begint al bij de energie die je nodig hebt", vertelt Visser, die zestien keer werd bekroond tot de beste oliebollenkraam van Nederland. "Wij gebruiken stroom en aardgas. Dat is allebei niet bepaald goedkoop."
Beter duur dan niet te koop, zei mijn tante altijd.
Oliebollenbakker Richard Visser
Niet alleen de energieprijzen blijven stijgen, maar ook de grondstoffen zijn duurder geworden. "Vorig jaar betaalde ik 1,59 (euro, red.) voor een liter olie. Inmiddels is dat 3,69. Je moet je voorstellen dat er in een pan zo'n 40 tot 50 liter gaat. Dat is verschrikkelijk duur. Het meel is 33 procent duurder geworden, maar ook de poedersuiker is een stuk prijziger, omdat suikerbieten worden verwarmd met gas." Alles bij elkaar dus flink wat extra kostenposten, legt Visser uit. "Het stapelt zich op."

Grondstoffen ingekocht

Dat merken ook andere bakkers, zoals Henk Roels, die vanaf 19 oktober zijn kraam aan de Slinge in Rotterdam-Zuid opent. "De olieprijzen zijn het grootste probleem voor mij. Die zijn zo omhoog gegaan, dat de prijzen van bloem en poedersuiker nog relatief meevallen." Om problemen voor te zijn, heeft hij dit jaar redelijk groot ingekocht. "Met die grondstoffen komen we dit seizoen wel door."
Ook Nico Sterrenberg, die jaarlijks met zijn kraam in Schiedam staat, heeft dat zo aangepakt. "Ik heb de grondstoffen op tijd ingekocht, in januari al. Daar kan ik nu van profiteren."

Nieuwe oliebollenprijzen

Toch kunnen de bakkers er niet omheen: de oliebol wordt duurder. "Wij hebben de bollen per stuk 5 cent omhoog gegooid", vertelt Sterrenberg. "Dat is maar een paar procent. Als ik dan nog 3 cent te kort kom, dan betaal ik die zelf, want ik wil geen klanten verliezen." Die keuze maakt hij bewust. "Iedereen moet geld genoeg hebben om een oliebol te kunnen blijven halen. Anders blijven de mensen weg."
Staan er dit jaar op oudejaarsdag weer voor dag en dauw al rijen voor deze oliebollenkraam in Schiedam?
Staan er dit jaar op oudejaarsdag weer voor dag en dauw al rijen voor deze oliebollenkraam in Schiedam? © Ronald van Oudheusden
"Wij gaan van 1,10 naar 1,25", legt Roels uit. Dat is een prijsstijging van ruim 13 procent. "Als de energieprijzen omlaag gaan, dan wil ik ook met de oliebollenprijs weer terug naar beneden. Als je te duur wordt, dan halen de mensen een zak chips in plaats van een zak oliebollen." Het lijkt er niet op dat zijn oliebollenprijs nog verder gaat stijgen. "Zeg nooit nooit, maar de kans is erg klein."
Ook Visser gooit de prijzen noodgedwongen omhoog. "De prijs gaat naar 1,50. Vorig jaar was dat 1,25. We kunnen niet anders. Ook wij zitten in de wurggreep." Bij hem gaat de prijs met 20 procent omhoog. De oliebollenbakker denkt niet dat een bol nog duurder gaat worden. "Ik zou niet durven om 2 euro voor een oliebol te gaan vragen." Hij is niet de enige die met de prijs worstelt, vertelt hij. "We bellen onderling: 'Wat ga jij vragen?'"

Drukker dan normaal

De prijs van een oliebol komt dus een stuk hoger te liggen. Bovendien hebben mensen door de inflatie en energiecrisis dit jaar minder te besteden. Toch verwachten de bakkers niet dat de aanloop minder zal zijn. "Ik ben er wel bang voor, maar de kraam van mijn vader in Barendrecht is al een maand open en hij hoort weinig klachten of negatieve reacties", zegt Roels. Hij gaat dus vol goede moed het nieuwe seizoen in.
Iedereen moet geld genoeg hebben om een oliebol te kunnen blijven halen.
Oliebollenbakker Nico Sterrenberg
Ook Visser denkt dat het goedkomt. "In Maassluis hebben we al een maand gestaan. Misschien kopen mensen wat minder oliebollen, maar over het algemeen is het zelfs drukker dan normaal." Zijn oliebollen zijn dit jaar misschien nog wel lekkerder dan voorheen, durft hij voorzichtig te zeggen. "We hebben een fantastische zomer gehad, dus het meel is optimaal. Ik heb al heel mooie rozijntjes ingekocht en ik ben op jacht geweest naar goede appels."
Hij hoopt een fantastisch seizoen tegemoet te gaan, weliswaar met wat hogere prijzen. "Beter duur dan niet te koop, zei mijn tante altijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl