BOEREN

Flakkeese Monika poseert tussen tulpen op boerinnenkalender: 'Ik heb niets om mij voor te schamen'

Monika is model voor de maand april op de boerinnenkalender
Monika is model voor de maand april op de boerinnenkalender © Rachel Bosman
Wie had dat gedacht? Van seizoenswerker tussen de tulpen op Goeree-Overflakkee tot model op de Boerinnenkalender. De Poolse Monika Zawielak begon zestien jaar geleden op de bollenvelden en werd verliefd op de kweker. Inmiddels woont ze samen met Laurens Maliepaard op de tulpenboerderij in Stad aan 't Haringvliet. In hun eigen tulpenveld liet Monika zich fotograferen voor de Boerinnenkalender 2023. Ze covert de maand april, de maand waarin de tulpen volop in bloei staan.

Hoe is dit liefdesverhaal begonnen?

Ik heb in Polen Management en Economie gestudeerd, maar tijdens mijn studie kwam ik altijd voor twee maanden naar Nederland om wat bij te verdienen. Via een uitzendbureau kwam ik in de prachtige tulpenvelden terecht. Tijdens mijn werk bij het bollenbedrijf ontmoette ik mijn vriend Laurens, de eigenaar van het bedrijf.
Ik was klaar met mijn studie en op een gegeven moment voelden we toch meer voor elkaar dan een zakelijke band. Jarenlang zeiden we elkaar gedag op het werk en waren we alleen baas en medewerker van elkaar. Pas veel later ontstond er toch liefde, tussen de tulpenvelden.

Hoe ben je op de Boerinnenkalender terecht gekomen?

Mijn vriend maakt elk jaar een foto van mij in het bloemenveld. Hij heeft zonder het tegen mij te zeggen die foto’s naar de kalenderorganisatie gestuurd en gezegd: 'Ik heb een mooie vriendin, zij wil graag in de boerinnenkalender.' Uit een hele grote selectie dames werd ik uiteindelijk uitgekozen!
Als ik op het strand loop met een bikini zien mensen hetzelfde. Ik heb niet meer of minder laten zien van mezelf dan dat.
Monika Zawielak
Mijn vriend kwam naar mij toe en zei: ‘Hé Monika, ik heb je foto’s opgestuurd en je komt écht op de boerinnenkalender!’ Ik heb er ja op gezegd en ik moet zeggen dat het echt een fantastische ervaring was. We zijn een dag bezig geweest tussen de tulpen met een hele crew. Dat was echt een superteam. Ik ben hartstikke blij met deze keuze en vond fotosessies houden altijd al heel leuk, vooral in die mooie tulpenvelden.
Naast de Boerinnenkalender is er ook een Boerenkalender
Naast de Boerinnenkalender is er ook een Boerenkalender © Rijnmond

Wat trekt je zo aan die tulpenvelden?

Als eerste is de tulp gewoon echt een prachtige bloem. De velden op Goeree-Overflakkee zijn zo prachtig, ik zou iedereen aanraden om er eens te gaan kijken. Zulke grote velden met verschillende kleuren tulpen, het is echt zo’n mooi product.
Maar ook het hele proces is mooi: eerst ga je de tulpen planten, je verzorgt de bloemen, gaat selecteren in de velden. Daarna haal je de bollen uit de grond en worden ze weer geselecteerd en verstuurd naar verschillende plekken in de kassen.

Hoe voelt het dat iedereen jou straks zo in die kalender ziet staan?

Heel spannend! Ik heb de foto zelf nog niet eens gezien, dus ik ben heel nieuwsgierig naar het eindresultaat.
Rijnmond heeft de kalender in bezit. Onze verslaggever heeft een telefonisch interview met Monika. Via Whatsapp stuurt onze verslaggever een foto van de kalender naar Monika om daarna het gesprek te vervolgen.

Hoe vind je de foto geworden?

Ik ben heel tevreden, het is echt heel mooi geworden!

Het is natuurlijk best wel een sexy kalender en misschien vinden mensen het niet meer van deze tijd dat vrouwen als lustobject worden neergezet. Vind je het spannend wat anderen daarvan vinden?

Nee eigenlijk niet. Als ik op het strand loop met een bikini zien mensen hetzelfde. Ik heb niet meer of minder laten zien van mezelf dan dat. Ik heb niets om mij voor te schamen.
Mijn vriend heeft zonder het tegen mij te zeggen die foto’s opgestuurd en gezegd: 'Ik heb een mooie vriendin, zij wil graag in de boerinnenkalender.'
Monika Zawielak

De boeren liggen momenteel nogal onder vuur vanwege de stikstofcrisis, wat kunnen de Boerenkalender en de Boerinnenkalender daar aan bijdragen?

Ik vind het heel belangrijk dat we hiermee weer even de aandacht trekken voor deze industrie. Sommige bedrijven gaan al generaties lang in elkaar over, van opa op kinderen tot kleinkinderen. Heel veel van die verhalen raken we nu kwijt. Het bedrijf van mijn vriend is ook een familiebedrijf. Het is begonnen bij zijn opa en zijn zoon gaat het uiteindelijk ook overnemen. Het zou zo jammer zijn als we deze verhalen kwijtraken, mensen durven straks niet meer zomaar zo’n bedrijf over te nemen.
Maar ik zie ook hoeveel sommige boeren hebben geïnvesteerd in hun bedrijf en nu dicht moeten omdat het financieel niet meer haalbaar is. Dat is echt niet leuk om te zien. Gelukkig gaat het bij het bedrijf van mijn vriend goed, maar wij staan wel echt achter alle andere boeren in de veeteelt die het nu zwaar hebben. Ik denk dat deze kalender daar nu mooi aan bijdraagt.