nieuws

‘Wesam al D. moet vrij na erbarmelijke gevangenschap in VS’

2010_RTV_Gerechtsgebouw_rechtbank_rotterdam.JPG
2010_RTV_Gerechtsgebouw_rechtbank_rotterdam.JPG
ROTTERDAM - De Rotterdamse rechtbank moet Wesam al D. onmiddellijk vrijlaten, vindt zijn advocaat Victor Koppe. De Nederlandse Irakees is volgens Koppe ‘buitengewoon onmenselijk’ behandeld in de gevangenis in de VS.
Nederland heeft al D. in 2007 aan de Verenigde Staten uitgeleverd wegens terrorisme. De rechtbank in Washington veroordeelde hem vervolgens tot 25 jaar cel, onder meer wegens het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Irakese stad Fallujah. Hij zit nu al zo'n drie jaar in de cel.

Erbarmelijke omstandigheden

Al D. mag zijn straf in Nederland uitzitten. De Rotterdamse rechtbank beslist maandag hoe lang hij hier nog in de cel moet zitten. Advocaat Koppe zei zondag dat de rechtbank het restant van de straf moet schrappen, omdat de man in de VS onder erbarmelijke omstandigheden heeft vastgezeten. Terwijl Nederland juist had geëist dat hij een humane behandeling zou krijgen.

'Intimidatie en isolement'

Volgens gevangenispastoor Pieter Visschers, die onderzoek deed in Washington, werd al D. bijvoorbeeld langdurig naakt opgesloten in een natte cel, zat er glas in zijn eten en werd hij gedwongen naar een verkrachting te kijken. Daarnaast werd de voormalige kapper uit Amersfoort geïntimideerd door cipiers en langdurig in isolement gehouden.