nieuws

Vrouwentijdrit dag voor Grand Depart

05-02-Leontien.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
05-02-Leontien.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het programma rondom de start van de Tour de France is uitgebreid met een tijdrit voor vrouwen op het parcours waarop ook de proloog wordt verreden. Deze vrouwenwedstrijd staat op initiatief van Leontien Zijlaard-Van Moorsel op het programma en wordt een dag voor de officiële proloog op vrijdagavond 2 juli verreden in het centrum van Rotterdam.
Leontien Zijlaard-van Moorsel is sinds anderhalf jaar betrokken bij het Grand Depart in Rotterdam. Tot haar verbazing zag de oud-wereldkampioene dat er geen vrouwenwedstrijd op het programma stond. “Ik heb toen met de vuist op tafel geslagen om dat toch voor elkaar te krijgen”, zei ze in Radio Rijnmond Sport.
Dankzij de inzet van Zijlaard-van Moorsel rijden ook de vrouwen een wedstrijd op het parcours waarop de mannen de proloog rijden. Het lange parcours is op vrijdagavond 2 juli helemaal voor de vrouwen. “Het is jammer dat het niet op dezelfde dag kan, maar het belangrijkste is dat ze kunnen rijden”, vindt Zijlaard-van Moorsel. De vrouwenwedstrijd staat een dag eerder op het programma, omdat het parcours daarna vrij moet zijn om renners de kans te geven het parcours te verkennen.
Leontien Zijlaard-van Moorsel wil een gevarieerd deelnemersveld aan de start hebben voor deze bijzonder vrouwenkoers. Ze mikt op dertig toppers uit het vrouwenpeloton. Daarnaast wil de Nieuwerkerkse hetzelfde aantal rensters zonder licentie de kans geven zich in de kijker te rijden. Ook is er plaats voor een aantal talentvolle junioren.