nieuws

Fraudeaanklacht tegen Barclays en ex-topman

barclays
barclays
De Britse bank Barclays en vier voormalige bestuurders, onder wie oud-topman John Varley, zijn aangeklaagd wegens fraude rond een omstreden investeringsronde in 2008. Het Britse bureau voor ernstige fraudezaken maakte dat dinsdag bekend.
Varley en zijn medebestuurders Roger Jenkins, Tom Kalaris en Richard Boath moeten op 3 juli voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van malversaties rond een financieringsdeal die de bank in 2008 sloot met een groep investeerders in het Midden-Oosten, met name het Qatarese staatsinvesteringsfonds.
Door aan te kloppen bij de Arabieren wist Barclays, dat door de kredietcrisis bijna door zijn kapitaalreserves heen was, te voorkomen dat het een beroep moest doen op staatssteun. Maar de manier waarop de miljardendeal tot stand kwam, riep achteraf veel vragen op bij toezichthouders.
Zo werden belangrijke details over de kapitaalinjecties verzwegen voor het publiek en de aandeelhouders. Ook valt justitie over onderhandse betalingen die destijds zouden zijn gedaan zijn aan vertegenwoordigers van de Arabische geldschieters.
Barclays liet in een verklaring weten nog geen standpunt te hebben ingenomen. De bank wacht nog op nadere informatie over de aanklachten aan zijn adres.