nieuws

AkzoNobel wijst looneis vakbonden af

AkzoNobel en de vakbonden zijn er niet in geslaagd snel overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao voor het Nederlandse personeel. Het verf- en chemiebedrijf vond de looneis van de bonden op tafel te gortig.
In ruil voor 2,5 procent loonsverhoging waren de bonden bereid de overige cao-bepalingen grotendeels bij het oude te laten.
Een snel akkoord had rust kunnen opleveren voor het bedrijf, dat de laatste maanden door de overnamestrijd met PPG Industries en de beoogde afsplitsing van de chemietak voortdurend in de schijnwerpers stond.

Best gul


AkzoNobel wil niet verder gaan dan 2 procent loonsverhoging, plus een eenmalige uitkering van 200 euro bruto. Daarmee was het verf- en chemiebedrijf naar eigen zeggen best gul in vergelijking met andere werkgevers. Die bieden gemiddeld 1,6 procent meer, terwijl het gemiddelde in de chemiesector op 1,7 procent ligt.
CNV-onderhandelaar Arthur Bot sprak van een 'gemiste kans' voor AkzoNobel om iets terug te doen voor het personeel, dat de onderneming de afgelopen tijd is blijven steunen. "En er komt nog veel meer op de werknemers af'', zei hij, doelend op de voorgenomen opsplitsing.

Geen verkort traject


Bot wees daarnaast op recente uitspraken van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Die pleitten nog maar eens voor ruimhartigere loonstijgingen, vooral bij grote bedrijven.
De partijen praten na de zomer verder. Van een verkort traject is dan geen sprake meer. Volgens Bot zal tijdens die gesprekken de cao, die overigens op 1 juli afloopt, in zijn geheel tegen het licht worden gehouden.