nieuws

Bijzonder transport: peperduur jacht maakt tripje over water en weg

Een bijna 80 meter lang en peperdure jacht maakt deze week twee keer een wel heel bijzondere reis. Het schip werd dinsdag per ponton van Papendrecht naar de Rotterdamse Heysehaven vervoerd. Vanaf daar gaat het over de weg naar scheepswerf De Haas, een rit van een paar honderd meter.
Het transport begon dinsdagavond bij scheepswerf Slob in Papendrecht. Het vele tientallen miljoenen euro's kostende schip werd op een ponton van Van der Wees Watertransporten gezet en via de Beneden-Merwede en de Oude Maas naar de Rotterdamse haven gebracht.
Woensdagochtend meerde het ponton aan bij Franklin Offshore Europe in de Heysehaven.
Het schip wordt halverwege de middag met een kraan van het ponton gehaald en op een transportvoertuig gezet dat klaarstaat op De Rotterdamweg. Deze speciale vrachtwagen met 78 assen met elk vier wielen levert het megajacht een paar honderd meter verder af bij De Haas.
Met de oude onderzeeboten-schepenlift van RDM wordt het casco van de vrachtwagen getild en in de insteekhaven gezet van De Haas. Daar wordt het schip aan het einde van de middag gedoopt.
Woensdagavond vervolgt het megaschip zijn reis. Het gaat over onder meer de Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel naar Aalsmeer. Bij jachtwerf De Vries wordt het schip verder afgebouwd.

Als alle toeters en bellen op het schip zitten, zal de onbekende eigenaar het waarschijnlijk snel weer van de hand doen. De reden? Zijn vrouw vindt het jacht tóch niet zo mooi...
Uw foto's van dit jacht.