nieuws

Olympiër Maarten van der Weijden zwemt van Amsterdam naar Rotterdam

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt komend weekend 80 kilometer voor het Rotterdamse zwemevenement Like2Swim. Hij start zaterdagavond in Amsterdam en eindigt zondagmiddag in Rotterdam, een tocht die zo'n twintig uur duurt.
Het was zijn eigen idee, vertelt Van der Weijden woensdag op Radio Rijnmond. De organisatie nodigde de oud-topzwemmer voor de tweede keer uit.
Die uitnodiging accepteerde hij graag, maar wel onder twee voorwaarden: hij wil zwemmend aankomen en in Amsterdam starten.
De zwemtocht start in Amsterdam-Noord bij de Marinahaven en gaat binnendoor via de Staande Mastroute die onder meer langs Leiden en Gouda gaat. Vlak voor de Erasmusbrug zal Van der Weijden keren en richting de Entrepothaven zwemmen.

Gevaarlijk


Het is een vrij gevaarlijke tocht en zomaar zwemmen in kanalen en de Nieuwe Maas raadt hij af.
"Rivieren zijn onvoorspelbaar en er staat stroming dus het mag ook echt niet", zegt Van der Weijden. "We hebben dus best wel veel werk gehad om de veiligheid te kunnen waarborgen en vergunningen te regelen."
Bij de eendaagse zwemwedstrijd kunnen deelnemers kiezen uit verschillende afstanden. Dit jaar steunt het open water zwemevenement de Stichting Vrienden van het Sophia.