DIEREN

Deze alpaca’s lopen rond door de woonwijk: 'Het is niet hetzelfde als het uitlaten van een hond'

Een van de alpaca's
Een van de alpaca's © RTV Dordrecht
Het is voor mensen van buiten het dorp een bijzonder gezicht: Op zijn klompen loopt Bas Kooij regelmatig door heel Hendrik-Ido-Ambacht met twee alpaca's aan een touw in zijn hand. "Het is een hobby", lacht hij. Kwint en Cato zijn ondertussen twee beroemdheden in het dorp en toveren bij iedereen een glimlach op het gezicht.
"Ik krijg nooit vervelende opmerkingen als ik met Kwint en Cato langs de winkels en huizen loop", vertelt Bas aan RTV Dordrecht. "Dat kan ook niet, want de beesten stralen gewoon positiviteit uit." In het dorp kijken ze er dan ook niet meer gek van op als de twee alpaca’s aan een riem door de straten lopen. De beesten gaan zelfs mee naar de bibliotheek, het gemeentehuis of het theater.
"Ik hoef niet bang te zijn dat ze ergens hun behoeften doen", legt hij uit. "Ze doen dat alleen bij hun eigen stal. Wel zo praktisch", lacht hij. Dat houdt ook in dat Bas maximaal drie uur met ze op pad kan. "Daarna moeten ze toch écht naar de wc."
De twee alpaca’s staan bij het Jeugdspeelpark in Hendrik-Ido-Ambacht. Drie jaar geleden zijn ze geschonken vanwege het nieuwe speelpark dat daar kwam. "Eerst hadden we alpaca Ohio, maar hij was ziek." Daardoor heeft de organisatie er een nieuwe alpaca ,‘Cato’, bij gehaald. "Alpaca’s kunnen niet alleen zijn. Als ze dat wel zijn kunnen ze binnen een paar maanden overlijden uit eenzaamheid", vertelt hij.
Bij Cato merkt Bas wel dat ze nog moet wennen aan de wandelingen. "Ik ben haar aan het socialiseren en ik probeer ervoor te zorgen dat ze haar angsten overwint. Het gaat steeds beter", vertelt hij trots. "Maar", voegt hij eraan toe: "Het is niet hetzelfde als het uitlaten van een hond. Kwint en Cato gaan niet naar buiten om hun behoeften te doen, maar voor hen gaat het om de conditie en de pedicure en manicure.” Hun nagels worden namelijk geslepen aan de stenen.

Wens in vervulling

Bas neemt de twee dus overal mee naar toe. Maar één activiteit is hem vooral bijgebleven. "Ik ging naar een terminale zieke man die erg fan was van alpaca’s. Ik heb zijn laatste wens in vervulling gebracht door de dieren bij hem in de woonkamer te zetten", vertelt hij wat emotioneel. "Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.